Evenimente

Privirea in Carturesti!

Artistul care urmeaza sa colereze Carturestiul din Iulius Mall nu expune dintr-o vanitate de a le arata altora ce i-a trecut prin cap, ci dintr-o nevoie de a imparti cu ceilalti anumite stari. Gianina Savescu iese in prim-plan cu prima sa personala de pictura, sortita deja cu nume – “Privirea” – adjudecata de inima, ca element comun al lucrarilor sale: “Inima – centrul vietii, al vointei, al inteligentei si de ce nu chiar al spiritului”. Vernisajul, cu tragere de inima pentru ziua de marti, 30 septembrie, la ora 17, va avea puls gratie universitarelor Alexandra Titu si Rodica Banciu.

Gianina Savescu vine in pictura din bijuterie, cu o mostenire materna deloc de neglijat, de care tine oarecum sa se distanteze: ” Mama (pictorul Maria Bana Jichita – n.n.) nu cred ca m-a influentat ca stil. Cine a vazut lucrarile ei si ale mele remarca o mare diferenta. Ea este un pictor cu ani de experienta in spate, iar eu acum ma formez. Inca mai caut forme noi de exprimare”. Lucrarile din suita “Privirea” se revendica dintr-un ambient placut “in casa mea, unde am pictat ascultand muzica, alaturi de caine si un mic papagal”, si dintr-un secol in care pictorului ii convine sa creeze, “pentru varietatea modurilor de exprimare”.

Are si ea, precum alti artisti, dusmanii clasici – timpul scurt, stresul, lipsa inspiratiei, ceasul rau, conjucturile nefavorabile – insa dintre toti, parca stresul e cel mai suparator. Absolventa in 2008 a sectiei de arta textila din cadrul Facultatii de Arte Timisoara, Gianina Savescu vede anii de studiu ca “o slefuire a nativului”, la capatul carora ramane aceeasi constatare: “Ca om iti dai seama cat de multe mai ai de invatat si nu vei reusi niciodata sa inveti totul”. Expozitia se lasa privita la Carturestiul din mall pana in 21 octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *