Despre copii, Sanatate

Primii dintisori

Cresterea bebelusului aduce cu sine o multime de emotii pentru parinti. Ei se intreaba de ce plange cel mic, cu ce il pot hrani si cu ce nu, daca agitatia din timpul noptii e ceva normal sau, dimpotriva, e un semn de boala…

Un alt motiv de ingrijorare e si aparitia primilor dintisori.

Ei apar in general intre 4 si 12 luni.

Parintii nu trebuie sa considere ca dintii de lapte nu sunt importanti pentru ca oricum cad, dimpotriva, ei il ajuta pe bebelus sa manance si sa aiba o forma corecta a maxilarelor.

De asemenea, dintii de lapte vor fi folositi de copil timp de vreo 7, 8 ani, de aceea e nevoie ca acestia sa fie mentinuti curati si sanatosi, chiar daca vor fi inlocuiti.

Dintii apar in urmatoarea ordine: primii sunt incisivii de jos, centrali, dupa care apar cei de pe maxilarul de sus. Sunt urmati de cei de pe margini care cresc treptat pana in spatele gingiei.

Varsta aparitiei complete a dintisorilor e de trei ani. Daca nu apar in totalitate sau observati nereguli, nu ezitati sa va adresati unui medic pediatru sau stomatolog.

In perioada in care bebelusului ii cresc dintii, el are o oarecare stare de neliniste, plange mai mult, refuza uneori mancarea din pricina durerilor provocate de strapungerea gingiilor de catre dintisori. Copilul saliveaza mai mult, tinde sa introduca in gurita tot felul de obiecte sau simte nevoia sa muste.

Primii dintisori Gingiile sunt inflamate, tari si iritate. Aparitia si dezvoltarea dintisorilor poate duce si la aparitia febrei sau a unor tulburari digestive, cum ar fi diaree sau varsaturi.

Durerile provocate de aparitia dintisorilor pot fi calmate cu ajutorul unui gel special pentru eruptia dentara care se gaseste in farmacii sau prin administrarea unor doze recomandate de medic de analgezice si antiinflamatoare.

Copilul va putea fi spalat pe dinti abia dupa varsta de un an. Incercati sa evitati zaharul din lichidele pe care le dati copilului.

Nu uitati si de o ingrijire interioara: ajutati copilul sa cnsume alimente sanatoase, bogate in calciu si vitamina D, care contribuie la intarirea oaselor si la mentinerea sanatatii dintilor.

Sursa: www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *