Despre copii

Prima zi de scoala

Copilul tau trece printr-un oarecare stres in momentul in care constientizeaza ca trebuie sa mearga la scoala, in sensul ca deja nu se mai poate opune, nu are optiune. Obligativitatea scolii ii poate speria pe cei mai multi dintre micuti, insa din nou parintii au un rol important in atenuarea unui posibil discomfort.

Probabil ca iti amintesti, macar vag, cum era in primele zile de scoala. Cei mai multi dintre copiii mici incepeau sa planga in momentul in care se desparteau de parintii si ramaneau intr-o sala plina cu alti copii necunoscuti. Insa impresia negativa care planeaza asupra primei zile de scoala si asupra invatamantului in general il poate afecta pe termen mai lung. Ca mama insa poti schimba situatia neplacuta la 180 de grade, iar copilul iti va fi recunoscator.

Discutati despre scoala

Gaseste-ti timp pentru copilul tau si intreaba-l ce stie el despre scoala de la alti copii, de la cei mari… Iti vei face o parere despre impresia lui formata pana atunci. In momentul in care el iti va spune numai lucruri negative, vei reusi sa intervii si sa ii schimbi parerea. Pune accent pe avantajele scolii: colegi si prieteni noi de aceeasi varsta, posibilitatea de a afla lucruri interesante, excursii cu colegii in vacante. Va fi mult mai receptiv la spusele tale decat la cele ale unor straini, iar prima zi de scoala nu va mai fi una dominata de teama.

Insoteste-l in prima zi de scoala

Fii alaturi de copil in prima zi de scoala. Nu il trimite cu altcineva, e posibil ca persoana respectiva sa nu ii acorde prea multa atentie, iar copilul va fi crispat tot timpul. Vorbeste mereu cu el, ajuta-l sa cunoasca alti copii, colegi de clasa, si mergi cu el si in sala. In momentul in care trebuie sa il lasi singur, explica-i faptul ca parintii nu mai pot ramane, dar ca te vei intoarce sa il iei. In orice caz, explica-i acest lucru din timp, ca sa nu aiba un soc in momentul in care te vede ca pleci. Eviti astfel o mica scena din partea copilului si in orice caz, nu va mai plange.

Explica-i cat mai mult

Incearca sa ii explici copilului tau cat mai multe aspecte legate de scoala. Spune-i ca de acum incolo, programul lui se va schimba, ca va trebui sa faca teme, ca timpul de joaca se va limita si ca trebuie sa aiba grija cum se poarta cu ceilalti copii si cu invatatorul. Fii mereu alaturi de el, chiar daca timpul nu iti permite. Cand ajungi acasa insa, incearca sa vorbesti cu el cat mai mult. Teama lui fata de scoala, inca aflata intr-o zona a necunoscutului, va disparea foarte usor.

Obisnuieste-l sa iti povesteasca zilnic cum a fost la scoala

In primele zile de scoala intreaba-l cum i s-a parut la scoala, cum a fost invatatorul, cum sunt colegii, ce i-a placut si ce l-a deranjat. Copilul va fi extrem de incantat sa poata povesti ce s-a intamplat pe parcursul zilei. Pe de o parte iti va impartasi bucuriile lui, iar pe de alta parte ceea ce l-a nemultumit, sperand intr-o rezolvare din partea ta.

O data cu trecerea timpului iti va povesti singur cum stau lucrurile cu scoala si astfel vei evita mai tarziu posibilitatea de a-ti ascunde notele mici sau alte probleme de la scoala, pentru ca el va fi obisnuit sa iti spuna mereu ce face.

Ajuta-l la teme

Atat cat reusesti, ajuta-l la teme. Un copil care vine pregatit de acasa macar partial va avea rezultate mult mai bine la invatatura decat unul care invata numai la scoala, iar acasa nu primeste nici un fel de ajutor intelectual.

Ca sa fii sigura ca nu se va rezuma la ajutorul tau, indeamna-l sa rezolve treptat singur temele pe care le are si pe tine sa te intrebe doar acolo unde i se pare greu si pur si simplu nu stie sa rezolve. Trecerea se va face treptat. Nu trebuie sa te enervezi brusc si sa il lasi singur sa isi rezolve tema. E posibil fie sa nu o faca, fie sa greseasca mult.

Sursa: www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *