Business

Pozitia Asociatiei Brokerilor referitoare la informarea Rompetrol

Asociatia Brokerilor a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale S.C. Rompetrol Rafinare S.A. efectuate in data de 27 august 2007.


Solicitarea Asociatiei Brokerilor are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunaiGaz a 75% din The Rompetrol Group, N.V., actionar majoritar al S.C. Rompetrol Rafinare S.A., societate listata pe piata reglementata administrata de S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital.
Contractul mentionat a fost semnat pe data de 24 august a.c., informatia devenind publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august. B.V.B. a primit comunicatul de presa ulterior difuzarii acestuia catre mass-media. Raportul Curent prin care S.C. Rompetrol Rafinare S.A. a adus la cunostinta Bursei de Valori aceasta informatie a fost transmis abia in seara zilei de 27 august a.c. la solicitarea B.V.B. depasind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore.
Nerespectarea acestei obligatii ridica uriase semne de intrebare in legatura cu respectarea prevederilor legale cu privire la regimul informatiilor privilegiate si la eventuale tranzactii incheiate in baza acestor informatii, suspiciuni intarite si de variatia semnificativa a pretului in intervalul de la deschiderea pietei in data de 27 august si pana la suspendarea de catre B.V.B. a acestor titluri, pentru difuzarea informarii catre participantii la piata.
In aceste conditii, Asociatia Brokerilor considera ca se impune efectuarea in regim de urgenta a unei investigatii asupra tuturor tranzactiilor incheiate in acest interval cu titluri RRC si, in scopul asigurarii protectiei investitorilor, suspendarea tranzactionarii simbolului pana la finalizarea investigatiei si respectiv pana la completarea raportului curent al emitentului, care nu contine toate informatiile necesare privind contractul mentionat, pentru o informare corecta si completa.
Aceasta operatiune trebuie efectuata cu transparenta, astfel incat, in masura in care vor fi identificate persoane care au incalcat prevederile legale privitoare la abuzul de piata, opinia publica sa fie corect informata. O asemenea actiune eficienta si transparenta va conduce la consolidarea integritatii pietei de capital din Romania si cresterea increderii investitorilor de buna credinta in Bursa de Valori Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *