Evenimente

Porti si ferestre deschise – expozitie de fotografie la MTR

In spatiul rural exista colectii particulare de obiecte de interes etnografic, case-muzeu sau chiar muzee mici realizate de persoane entuziaste, fara studii de specialitate, in gospodariile personale sau in spatii achizitionate prin finantare proprie. Aceste spatii sunt considerate muzee atat de initiatori, cat si de comunitate si sunt chiar vizitate de turisti, desi unele nu sunt inca pregatite sa le faca fata. Expozitia este realizata in cadrul proiectului Colectii satesti din Romania. Vineri, 25 septembrie, orele 17.30, va invitam la Sala Irina Nicolau sa vedeti fotografii realizate la:

Muzeul palariilor de paie al lui Lajos Szocs din Criseni;
Casa-muzeu Vatra cu dor a lui Paul Buta din Sivita;
Muzeul pastoritului al Ilenei Morariu din Jina;
Casa-muzeu Zulfie Totay a Zulfiei Seidali din Cobadin;
Casa-muzeu Radacina Vrancei a lui Costica Besa din Barsesti;
Colectia George Nechiti din Feldru.

Patrimoniu si identitate locala, care isi propune sa identifice si sa promoveze aceste colectii satesti din Romania, sa-i incurajeze pe colectionari si sa le ofere cunostintele de specialitate de care au nevoie in munca cu obiectele. Expozitia Porti si ferestre deschise, ca si expozitia Colectia colectiilor care a avut loc anul trecut la MTR, va fi pentru publicul iubitor de cultura din Bucuresti un prilej de a cunoaste ce comori se ascund in colectiile particulare raspandite te-miri-unde prin tara.
Expozitia va fi deschisa pana pe 18 octombrie si poate fi vizitata de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00.

25 septembrie – Workshop pe tema patrimoniului cultural local si a oportunitatii constituirii unei retele nationale a initiatorilor de muzee si colectii (etnografice) particulare din mediul rural.
La workshop vor participa 14 colectionari (cooptati in proiectul nostru de anul trecut si in prezentul proiect) si invitati speciali (specialisti in probleme de patrimoniu cultural, muzee si colectii, retele culturale).
Colectionarii se vor cunoaste, isi vor impartasi experientele si concluziile proprii in calitate de initiatori de muzee si de participanti la stagiul de formare organizat pentru ei de MTR si vor dezbate impreuna cu specialistii oportunitatea infiintarii unei retele culturale in contextul patrimoniului local si gasirea unei formule adecvate in acest sens.

Proiect realizat cu sprijinul AFCN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *