FILME, LifeStyle

Păcală se întoarce vineri în cinematografe

Unul dintre cele mai năzdrăvane personaje ale folclorului românesc, Păcală, revine pe marile ecrane în noua producÅ£ie a regizorului Geo Saizescu, “Păcală se întoarce”, care are premiera în cinematografe chiar azi.


Peripeţiile lui Păcală sunt puse în scenă de actorul Denis Ştefan. Povestea prezentată este o înlănţuire de întâmplări comice şi satirice, izvorâte din snoavele populare ce îl au în centru pe tânărul Păcală. Isteţ, glumeţ şi mai ales iubăreţ, acesta este sătul de hoinărit prin lume şi hotărăşte să revină în locul în care s-a născut.
Odată cu întoarcerea sa încep şi aventurile în sat, alături de personaje construite după tipologii clasice pentru descrierea lumii rurale româneşti, precum primarul, cârciumarul sau popa.
Angajându-se argat la un “popă răspopit”, Păcală repune în scenă povestirile lui Anton Pann, condimentate cu câteva scene în care protagonistul cântă, apare dezbrăcat sau joacă alături de desene animate – ÅŸoricei sau oi.
Cu un buget de 18 miliarde de lei vechi, “Păcală se întoarce” a fost filmat în decoruri naturale spectaculoase din sate din judeÅ£ele Vâlcea, ArgeÅŸ ÅŸi Giurgiu. De asemenea, Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea, precum ÅŸi impresionantul conac al familiei Bălcescu au contribuit la imaginea filmului.
Decorului pur românesc i-a fost alăturată o coloană sonoră pe măsură, semnată de compozitorul Dumitru Lupu. Muzica filmului a fost înregistrată în studio numai cu instrumente reci.
Sute de costume aranjate de Ioana Cantuniari au colorat povestea transpusă în film de directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr., ritmată de Corina Stavilă (montaj) şi Mihai Bogos (sunet). Zeci de cascadori coordonaţi de Ion Albu, peste o mie de figuranţi, dresori şi animale dresate, herghelie de cai, trăsuri, şarete şi căruţe întregesc povestea lui Păcală.
Distribuţia filmului cuprinde nume importante ale scenei româneşti, precum Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Valentin Teodosiu, Şerban Ionescu, Ştefan Sileanu, dar şi tineri actori precum Denis Ştefan, Anemona Niculescu sau Adrian Ştefan.
Geo Saizescu apreciază că Păcală este “o chintesenţă a inteligenÅ£ei ÅŸi umorului naÅ£ional” ce înfruntă prostia omenească. ÃŽn raport cu acelaÅŸi personaj întruchipat în urmă cu 30 de ani de către Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Åžtefan readuce acelaÅŸi spirit, susÅ£ine regizorul.
ÃŽniÅ£ial, filmul avea o durată de trei ore ÅŸi jumătate, fiind scurtat însă cu o oră. Filmările au fost realizate în decurs de două luni. Dacă noua producÅ£ie “Păcală se întoarce” se va bucura de succes la public, Saizescu visează chiar ÅŸi la un al treilea film cu acelaÅŸi protagonist.
Filmul este produs de Nerv Film, susţinut de Mindshare şi distribuit de MediaPro Film Distribution. Producţia are premiera vineri în cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, Glendale (Iaşi) şi Galax (Slobozia).