Evenimente

Ploaia de stele cazatoare Perseide

Atractia noptilor de vara in aceasta perioada o constituie aparitia meteorilor apartinand curentului Perseide. Fenomenul se observa cu ochiul liber. Societatea Astronomica Romana de Meteori organizeaza cu aceasta ocazie o tabara de observare si o scoala de vara pentru tineret pe Transfagarasan la cota 2000.

Curentul de meteori Perseide genereaza in fiecare an in preajma datei de 12 august o frumoasa “ploaie de stele cazatoare”. Cerul este brazdat de lumina meteorilor ce par a radia din constelatia Perseu. Meteorii se observa cu ochiul liber din zone situate departe de poluarea luminoasa a oraselor. Anul acesta curentul de meteori Perseide va atinge maximum de activitate in noaptea de 12 spre 13 august. Din cauza luminii puternice a Lunii, aflata in faza de Luna Plina, numarul meteorilor vizibili va fi mai mic decat de obicei, dar oricum suficient de mare pentru a atrage atentia privitorilor. Activitatea curentului de meteori este mai importanta in perioada 8-14 august si se poate observa in fiecare noapte incepand cu ora 22:30 pana dimineata in zori.

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) va organiza cu aceasta ocazie editia a 19-a a taberei de astronomie Perseide si va derula proiectul “Voluntariat in astronomie – scoala astronomica de vara Perseide 2011” finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dambovita, in colaborare cu Primaria Targoviste si Salvamont Arges. Proiectul include o scoala astronomica de vara ce se va desfasura la Cabana Salvamont Arges – Cota 2000, pe Transfagarasan, in perioada 8-13 august. Vor participa tineri cu varsta intre 14 si 25 de ani.

www.sarm.ro
vali_sarm@yahoo.com
http://www.sarm.ro

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *