Sanatate

Piperul, un medicament preţios

Sînt mulÅ£i oameni care, invocînd prudenÅ£a ÅŸi menajarea stomacului, ficatului ori a intestinelor, evită cu obstinaÅ£ie să-ÅŸi condimenteze alimentele cu piper. Or, după cum ne-a spus dl Adrian Florea, specialist în medicină tradiÅ£ională chineză, Mare Maestru al FederaÅ£iei Mondiale de Qigong, neincluderea piperului în alimentaÅ£ie este o mare greÅŸeală: “TradiÅ£ia chineză încadrează piperul alb ÅŸi piperul negru în categoria alimentelor picante, cu energie fierbinte ÅŸi cu influenÅ£e benefice asupra stomacului ÅŸi intestinului gros, producînd o senzaÅ£ie de încălzire în cavitatea abdominală. Medicii antici chinezi au constatat că piperul poate înlătura unele dureri abdominale provocate, de pildă, de răceli, tulburări gastrice, vomă cu lichid incolor (hiperaciditate gastrică), diaree ÅŸi chiar unele intoxicaÅ£ii alimentare”. Iată cîteva reÅ£ete simple ÅŸi foarte eficiente cu piper, oferite de dl Adrian Florea, specialist în medicină tradiÅ£ională chineză, Mare Maestru al FederaÅ£iei Mondiale de Qigong. • Se pun la fiert, în 750 ml de apă, 30 g de ghimber proaspăt, tăiat în feliuÅ£e ÅŸi 1 g piper negru; se fierbe pînă ce apa scade la 250 ml. Se bea această cantitate de 3 ori/zi, atunci cînd apare un disconfort gastric însoÅ£it de vomă. • Adesea, bărbaÅ£ii suferă de o eczemă a scrotului, greu de tratat; în aceste cazuri, se dovedeÅŸte foarte eficientă zeama obÅ£inută din fierberea, în 2,1 l de apă, a pulberii obÅ£inute din 10 boabe de piper negru. Se fac spălături de 2 ori/zi. • O diaree provocată de indigestie poate fi tratată cu succes, administrînd un amestec de 9 g pulbere de glucoză cu 1 g pulbere de piper alb, de 3 ori/zi, timp 1-3 zile. • Este dovedit că un singur bob de piper negru, Å£inut în gură 10-15 minute, poate regla tensiunea arterială, redînd echilibrul între valoarea presiunii diastolice ÅŸi cea a presiunii sistolice. • Iată ÅŸi o reÅ£etă mai interesantă: se face o gaură mică în coaja unui ou proaspăt ÅŸi se toarnă în interior 7 boabe de piper alb; se acoperă gaura cu făină de grîu ÅŸi se înveleÅŸte oul într-o hîrtie umezită, după care se fierbe în abur, pînă se întăreÅŸte. Se curăţă coaja ÅŸi se mănîncă oul, cu tot cu piper. Cu două astfel de ouă pe zi, se poate rezolva o nefrită în 10 zile. Prin tradiÅ£ie, spune dl Adrian Florea, chinezii ÅŸtiu că atunci cînd au senzaÅ£ii de frig este bine să mănînce piper alb ÅŸi/sau negru, dar ÅŸi atunci cînd vor să elimine mirosul prea puternic de carne sau de peÅŸte. TotuÅŸi, consumul de piper în exces poate fi periculos, mai ales la persoanele cu afecÅ£iuni oftalmologice sau cu iritaÅ£ii faringo-laringiene.   Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *