FILME

Piatra Neamt: festival de film neconventional

In perioada 24 – 26 septembrie, la Piatra Neamt, are loc o editie inedita a festivalului de film de scurt-metraj Filmul de Piatra. Timp de trei zile, orasul va fi cuprins de o sarbatoare a filmului si a artelor, organizatorii pregatind un program inedit care contine, pe langa proiectiile de film, concerte, spectacole multimedia si chiar piese de teatru. Totul, in aer liber si gratuit.

Ceea ce face festivalul si mai special sunt cele doua locatii principale:
Vineri, proiectiile, concertele si celelalte surprize au loc in inima orasului, in Piata de la Turnul lui Stefan.
Sambata si duminica, festivalul se muta intr-un loc magic: pe varful muntelui Cozla. Aici se poate ajunge printr-o spectaculoasa plimbare cu telegondola, noua mandrie a Piatra Neamt-ului, care pleaca din fata garii, trece pe deasupra orasului si ajunge pe varful muntelui, pe platoul unde se desfasoara festivalul.

Andrei Dascalescu, directorul festivalului: “Varful muntelui Cozla, la apus, e unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Peisajul e uimitor: orasul, muntii din jur, lacul, masivul Ceahlau, apusul de soare… Visam de multa vreme la acest moment, si promitem tuturor celor care ne vor fi alaturi ca vor trai o experienta magica, de neuitat.”

Aici, pe varful muntelui, se vor juca piese de teatru, iar in timpul apusului vor fi concertele. Dupa ce se innopteaza, vor avea loc proiectii.

Printre programele de film ale acestei editii, sunt un “best of” Animest, un program de filme islandeze, si filmele castigatoare la prima editie a festivalului Filmul de Piatra.

Andrei Dascalescu: “Filmul de Piatra e conceput ca o competitie nationala a filmului scurt, tanar. Desi prima editie a avut un succes enorm, din motive financiare, nu am fi putut organiza, anul acesta, o a doua editie care sa se ridice la nivelul asteptarilor create de succesul de la debut. Am decis sa nu acceptam compromisul, sa amanam a doua editie, dar sa organizam o editie intermediara, cu buget redus, pe care am numit-o “1.5” si am dedicat-o in intregime publicului. Fiind obligati sa incepem proiectiile dupa ce se intuneca, am tot venit cu idei: piese de teatru, spectacole multimedia, concerte, care sa umple dupa-amiezele si sa transforme aceasta editie “mini” intr-o sarbatoare “maxi”.”

Pe site-ul festivalului, www.filmuldepiatra.ro, cinefilii din toata tara pot participa la un concurs ale carui premii consta in cazare si masa la Piatra Neamt, in cele trei zile si nopti de festival.

Cu ocazia evenimentului din weekend, va fi lansat Entry Call-ul pentru editia “2.0”, programata pentru ianuarie 2011. “Filmul de Piatra – Editia 1.5” este organizata de Filmlab cu sprijinul CNC si al Primariei Piatra Neamt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *