Evenimente

PERSEIDE 2008 – Tabara nationala de astronomie, editia a 16-a

Societatea Astronomica Romana de Meteori organizeaza tabara nationala de astronomie Perseide 2008 care include in program scoala astronomica de vara, seminarii, expozitie de astrofotografie, biblioteca de carte si revista astronomica, concurs national de astronomie, targ de instrumente, observatii astronomice, cosmopoezie si astrofolk, o gala aniversara a celor 15 editii ale taberei organizate intre 1993-2007, iar in partea a doua expeditii de observare a ‘ploii de meteori’ Perseide.

Prima editie a taberei de astronomie Perseide a fost organizata de Societatea Astronomica Romana de Meteori la Targoviste in anul 1993, ca mijloc de popularizare si promovare a astronomiei si a educatiei prin astronomie si ca instrument menit a contribui la dezvoltarea comunitatii astronomice romanesti intr-o perioada confuza atat din punct de vedere al organizarii de astfel de evenimente in Romania dar si al perceperii astronomiei in societatea romaneasca. Treptat, evenimentul a dobandit valente noi, transformandu-se intr-un adevarat fenomen pe plan national si un regal de astronomie de dimensiuni europene prin amploare si complexitate. Punctul culminant a fost atins la editia din anul 1999, prin organizarea proiectului EuRo Eclipsa – Perseide 99, cu participanti din 5 continente.
Editia Perseide 2008 se va desfasura dupa urmatorul program:
Partea I
23 iulie, Targoviste, gala aniversara a celor 15 editii ale taberei organizate in perioada 1993-2007, intalnire cu veteranii primelor editii si vizitarea locului de organizare a editiilor 1993-1999, Dealul Voievozilor – Manastirea Dealu.
23-30 iulie, Centrul de agrement Vanatorul, Parcul Natural al Muntilor Bucegi:
– remember 1993-2007, proiectii de imagini si film documentar
– scoala astronomica de vara, cursuri si ateliere de lucru (initiere in astronomie, invatarea constelatiilor si orientare pe bolta cereasca, meteori, comete, eclipse, stele variabile, obiecte ale cerului profund, fenomene optice astronomice, fotografie astronomica, instrumente astronomice, soft astronomic, proiecte astronomice)
– seminarii: ‘Voluntariatul in astronomie, fundamentul proiectelor de succes’ si ‘2009 – Anul International al Astronomiei’
– expozitie de astrofotografie
– biblioteca de carte si revista astronomica
– concurs national de astronomie si proiecte astronomice, cu premii
– targ de instrumente astronomice
– observatii astronomice de noapte
– cosmopoezie, astrofolk, drumetie
Invitati speciali: Alin Tolea – Johns Hopkins University SUA si Ovidiu Vaduvescu – Institute for Astronomy, Universidad Catolica del Norte, Antofagasta, Chile.
Partea a II-a cuprinde o Retea nationala de observare a curentului meteoric Perseide, cu expeditii, centre si puncte de observare in toata tara, in perioada 8-14 august.

Actiunea se desfasoara cu sprijinul Consiliului Judetean Dambovita, Complexului National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste si Fundatiei Judetene pentru Tineret Dambovita.
Proiectul este finantat de Autoritatea Nationala pentru Tineret prin Directia Judeteana pentru Tineret Dambovita.

La Perseide 2008 pot participa tineri pasionati de astronomie, incepatori sau avansati. Inscrierile se fac urmand instructiunile aflate pe pagina evenimentului la adresa:
www.sarm.ro/perseide2008

www.sarm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *