LifeStyle

Thin Client vine în România

Bineînţeles că toţi marii actori din industria IT se gândesc deja la viitorul PC-urilor şi cea mai mare parte dintre ei au proiecte disponibile pentru viitorul apropiat. Dar, în timp ce câţiva ezită să facă pasul spre o soluţie de tip NC (Network Computer) sau PDA, marea majoritate sunt gata să sesizeze oportunitatea oferită de conceptul de informatică interconectată.

Celor de la WYSE se atribuie un atu suplimentar, dobândit datorită experienţei acumulate în domeniul afişajului grafic. Principala lor vedetă o constituie Winterm, considerat primul terminal Windows pe piaţa mondială. Deşi e constituit dintr-un monitor, o tastatură şi un mouse, Winterm nu poate fi considerat drept PC, pentru că e conectat la un server. Totul se bazează pe o relaţie de tip client/server, diferenţa constând în faptul că maşina client nu este un PC, iar serverul constituie unitatea principală care regrupează toate fişierele şi aplicaţiile.

Dar ce este de fapt un terminal Thin Client? În orice caz nu este un PC, ci un terminal potrivit pentru conectare la reţea, utilizat pentru vizualizarea aplicaţiilor, softurilor care rulează pe server, aceste aplicaţii fiind localizate pe server. Totuşi, cea mai bună caracterizare se poate face prin enumerarea caracteristicilor acestor terminale:
– reduce cheltuielile de exploatare a sistemului informatic cu 30-50%
– consumă cu 85% mai puÅ£ină energie electrică (sistem IT eficient din punct de vedere energetic)
– asigură securitatea ÅŸi confidenÅ£ialitatea maximă a datelor
– sigur ÅŸi fără zgomot, se pot forma locuri de muncă sigure ÅŸi sănătoase conform cerinÅ£elor europene
– toate staÅ£iile pot fi supravegheate dintr-un punct central, nu se pot instala local diferite softuri, actualizarea se face pe server
– timpul de instalare, mutare, service este minimal. Nu este nevoie de setări locale.
– administrarea sistemului scade semnificativ, date ÅŸi aplicaÅ£ii se găsesc doar pe server
– persoanele neautorizate nu au acces la aplicaÅ£ii, datele nu pot fi accesate de oricine, se poate garanta integritatea datelor ÅŸi funcÅ£ionarea corectă a aplicaÅ£iilor
– nu este necesară protecÅ£ia locală contra viruÅŸilor
– staÅ£iile nu se blochează
– terminalul subÅ£ire nu execută procese de prelucrare, nu este nevoie resurse mari la nivelul staÅ£iei de lucru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *