Sanatate

Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic

Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi.

Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic
După cum ne-a spus dna lector universitar Angela Beju, terapeut naturist, pătrunjelul consumat proaspăt în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant ÅŸi un purificator al organismului:”Prin compoziÅ£ia sa, pătrunjelul întăreÅŸte imunitatea, are proprietăţi antitumorale ÅŸi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.
Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan (100 g pătrunjel proaspăt conţine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier şi 0,5 mg mangan). Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decît portocala, iar conţinutul de fier este mult mai mare decît cel din spanac.

Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg). Pătrunjelul mai conÅ£ine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă precum ÅŸi un aminoacid numit histidină, care frînează dezvoltarea tumorilor”.
Printre acÅ£iunile terapeutice ale pătrunjelului, dna Beju spune că acesta întăreÅŸte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecÅ£ios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (eliminînd apa, ureea, acidul uric ÅŸi clorurile) ÅŸi depurativ, antiseptic al sîngelui, al tubului digestiv ÅŸi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic ÅŸi antiscorbutic, stimulator al expectoraÅ£iei (eliminînd din bronhii ÅŸi plămîni substanÅ£ele dăunătoare), împiedică uscarea conjunctivei ÅŸi a corneei, favorizează creÅŸterea transpiraÅ£iei (contribuind ÅŸi în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului ÅŸi alcoolului: “Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecÅ£ioase, alergii, convalescenţă, bătrîneÅ£e, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic ÅŸi intelectual, anemie, boli ale sîngelui, atonie a vezicii biliare, afecÅ£iuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afecÅ£iuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită”. Pentru toate acestea, dna Beju recomandă cura cu salată de pătrunjel: “Se mărunÅ£eÅŸte o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puÅ£in ulei de măsline ÅŸi puÅ£ină zeamă de lămîie, cîţiva căţei de usturoi, seminÅ£e de dovleac sau de susan; se mănîncă, zilnic, cîte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică ÅŸi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Această salată este benefica ÅŸi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool”.

Pătrunjelul poate fi consumat ÅŸi sub formă de suc obÅ£inut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. ÃŽn nici un caz nu se Å£ine în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obÅ£inut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mînca. Cura durează două săptămîni: “Sucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consumă în cantităţi mici (cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecînd sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de Å£elină sau de spanac se obÅ£in efecte terapeutice dintre cele mai puternice”. Curele cu pătrunjel sînt contraindicate femeilor însărcinate ÅŸi celor care alăptează. Apiolul, o substanţă conÅ£inută de pătrunjel, stimulează contracÅ£iile uterine ÅŸi diminuează secreÅ£ia de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sîni se aplică frunze strivite de pătrunjel. Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *