LifeStyle

Parintii sunt foarte ingrijorati de abundenta de sex si violenta din programele de televiziune

Parintii europeni cred ca se transmite prea mult sex si violenta la televizor, dar cred si ca televizorul are efecte pozitive asupra copiilor. Parintii nu vor doar sa controleze ceea ce vad copiii la televizor, dar cer si o supraveghere mai atenta a continutului programelor TV din partea autoritatilor abilitate in acest sens. Acestea sunt cateva dintre concluziile sondajului anual european de televiziune comandat de UPC pentru a studia comportamentele de consum, realizat prin chestionarea a aproape 6.000 parinti din 13 tari. Grupele de copii studiate au avut varste de 0-5, 6-12 si peste 12 ani.

Cand vine vorba de monitorizarea obiceiurilor de consum TV a copiilor, 57% dintre parintii europeni vor mai multa supraveghere a continutului programelor TV. Numai 3% din parintii inclusi in studiu isi doresc mai putina supraveghere. Dintre parintii care cred ca supravegherea continutului trebuie intensificata, 79% spun ca acest lucru se datoreaza excesului de violenta de la TV, iar 56% spun ca e prea mult continut sexual la TV. Continutul violent si sexual sunt si motive pentru care copiilor li se interzice sa se uite la anumite programe, metoda la care recurg doua treimi dintre parinti (67%) din cei studiati. 57% dintre parintii care vor mai multa supraveghere a continutului locuiesc in special in Austria, Elvetia, Germania, Polonia si Romania.

Cine controleaza telecomanda: parintii sau copiii?

Marea majoritate (83%) a parintilor intrebati spun ca evalueaza pana la un punct programele TV la care se uita copiii lor. Implicarea parintilor in modul in care copiii se uita la TV este ilustrata de faptul ca trei din patru dintre parintii europeni (74%) sunt implicati in procesul decizional. In Romania, 32% dintre parinti decid la ce emisiuni se uita copiii lor, in timp ce 32% iau decizia impreuna cu copiii lor.

Totusi, in Olanda, Belgia si Ungaria, copiii par sa fie stapanii telecomenzii. Respectiv 40%, 41% si 47% dintre copii decid la ce vor sa se uite, fara sa trebuiasca sa-si consulte parintii. In Franta, 96% dintre parinti sunt implicati in decizia de a urmari un anumit program TV.

Varsta conteaza

Aproape unul din trei parinti (29%) le ingaduie copiilor mai mici de 2 ani sa se uite la TV, insa exista diferente majore in interiorul Europei. In Romania, 36% dintre copiii mai mici de 2 ani au voie sa se uite la TV, comparativ cu 40% in Olanda, Belgia si Irlanda. In tarile vorbitoare de germana (Germania, Elvetia si Austria) si in Franta, mai putin de 15% dintre copiii de aceasta varsta au voie sa se uite la TV.

Libertate relativa pentru copiii est europeni

Sondajul a aratat ca desi implicarea parintilor in consumul de televiziune este evident in intreaga Europa, copiii din Europa de Est se bucura de un anumit grad de libertate. Copiii din aceasta regiune se uita la TV mai multe ore pe zi, in comparatie cu cei din tarile occidentale.

Dintre copiii romani, 26% se uita la televizor mai mult de 3 ore. Spre comparatie, in Ungaria, 29% dintre copii se uita mai mult de 3 ore pe zi la TV, in timp ce in Elvetia – tara in care copiii isi petrec cel mai putin timp in fata televizoarelor – numai 8% dintre copii au voie sa se uite la TV mai mult de 3 ore pe zi. In Europa de Est, copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului uitandu-se la TV fara a fi supravegheati de parinti.

Parinti: copiii beneficiaza de pe urma emisiunilor TV urmarite

O mare majoritate (85%) a parintilor europeni cu copii de varste pana la 18 ani cred ca privitul la TV are efecte pozitive. Ei au mentionat, cel mai frecvent, efecte educationale, cum ar fi acumularea de informatii generale (68%), si o mai buna intelegere a limbajului (48%).

Numarul parintilor care cred ca emisiunile TV au efecte negative este mai redus: 54%. Cu toate acestea, unul din patru parinti (23%) crede ca emisiunile TV ii fac pe copii mai agresivi si unul din cinci considera ca sunt mai speriati. In Romania, 69% dintre parinti considera ca agresivitatea si teama cresc in urma consumului TV (35%, respectiv 34%). Un fenomen aparte este Austria, unde parintii se tem de obezitate la copii, ca urmare a faptului ca stau prea mult in fata televizorului (22% este procentul din Austria, comparativ cu 9%, media din Europa).

Televizorul in camera copiilor

In general, 41% dintre copii au voie sa aiba televizorul in camera. Romania inregistreaza cel mai mare procent, cu 62%, urmata de Ungaria, cu 56%. In Elvetia, doar 18% dintre copii au televizor in camera.

In ciuda dorintei de a exista mai mult control asupra continutului la care au acces copiii, de exemplu, din partea autoritatilor locale, putini parinti isi fac griji ca televizorul este in camera copiilor. Mai putin de unul din cinci parinti (18%) de copii care au televizor in camera se tem ca acestia urmaresc emisiuni care le-au fost interzise, atunci cand raman singuri. Parintii din Ungaria isi fac cele mai multe griji (36%), urmati in clasament de parintii din Irlanda (32%) si Romania (27%). Cei mai putin preocupati sunt belgienii (3%) si olandezii.

Despre sondaj. Sondajul european de televiziune UPC 2007 ofera detalii despre obiceiurile de consum ale telespectatorilor europeni si despre rolul pe care il are televiziunea in viata europenilor. Sondajul a fost derulat in perioada octombrie – decembrie 2007. La intrebari au raspuns 6.000 de parinti din 13 tari: Romania, Olanda, Irlanda, Germania, Franta, Austria, Elvetia, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *