LifeStyle

Panourile solare, o soluţie plină de costuri ascunse!

După o scurtă amînare, programul Casa Verde va demara în cursul acestei luni. Persoanele fizice, dar ÅŸi cele juridice, pot obÅ£ine subvenÅ£ii pentru înlocuirea sistemelor tradiÅ£ionale de încălzire cu cele care utilizează energie solară, geotermală sau eoliană. Sistemele geotermale oferă energie la costuri relativ scăzute avînd în vedere confortul ridicat. Ele conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei ÅŸi solului ÅŸi pot fi instalate pentru orice tip de clădire. Alegerea unor astfel de sisteme trebuie făcută cu ajutorul unor specialiÅŸti. Dimensionarea greÅŸită sau alegerea unor echipamente care nu sînt compatibile cu celelate sisteme de instalaÅ£ie conduce la anularea beneficiilor. “SubvenÅ£ia de la stat pentru persoane fizice este de maxim 25.000 de lei. ÃŽn cazul instalării unui sistem de panouri solare, această sumă poate acoperi în întregime costul lucrării, beneficiarul urmînd să plătească doar 10 la sută din sumă, restul fiind suportat de stat. ÃŽn cazul instalării unei pompe de căldură, subvenÅ£ia poate acoperi preÅ£ul echipamentului, beneficiarul urmînd să plătească costurile de instalare”, ne-a declarat Iulian Solomon, director de vînzări în cadrul companiei DAS InstalaÅ£ii.

Oferte diverse

Posibilitatea de a valorifica radiaÅ£ia solară cu ajutorul panourilor solare este una diversificată. Cei ce optează pentru independenţă din punct de vedere energetic pot alege între trei tipuri de instalaÅ£ii. InstalaÅ£ia cu termosifon este varianta cea mai ieftină de utilizare a energiei electrice, se montează de sine stătător, produce apă caldă în lunile fără îngheÅ£, iar dezavantajul este că iarna trebuie golit pentru a‑l proteja de temperaturile scăzute. InstalaÅ£iile solare legate la un boiler bivalent funcÅ£ionează în tandem cu o centrală termică care poate fi pe diverÅŸi combustibili. Acest tip de sistem contribuie la prepararea apei calde menajere pe tot timpul anului, însă nu orice centrală se pretează la acest tip de instalaÅ£ie. Al treilea tip sunt instalaÅ£iile solare pentru aport de încălzire ÅŸi producere de apă caldă menajeră. Este un sistem complex ce necesită o proiectare corectă pentru a obÅ£ine rezultate optime. “Costurile de montaj pentru panourile solare variază în funcÅ£ie de tipul de instalaÅ£ie aleasă, de numărul panourilor, de capacitatea boilerului, de tipul de acoperiÅŸ, de tipul de montaj sau de lungimea traseului de cuplare a panourilor la instalaÅ£ie. Costurile pentru montarea panourilor, fără centrală termică, fără panouri ÅŸi fără boiler ajung între 1.500 ÅŸi 7.000 de lei, pentru o casă”, a adăugat Iulian Solomon.

Potenţialii clienţi au găsit însă o serie de hibe legii, avînd in vedere că panourile solare nu pot funcţiona fără centrală termică, investiţie pe care trebuie să o aibă în vedere beneficiarul.

O soluÅ£ie pentru vechile echipamente de încălzire cu gaz sunt pompele de căldură. Acestea pot face transferul de la apă, sol sau aer către locuinţă ÅŸi către apa menajeră. “O pompă pentru o casă între 120 ÅŸi 160 de metri pătraÅ£i costă între 6.000 ÅŸi 11.000 de euro. PreÅ£ul este doar pentru pompa de căldură ÅŸi nu include montajul sau restul instalaÅ£iei”, a precizat Iulian Solomon. InvestiÅ£ia instalării unor astfel de echipamente este destul de ridică însă va fi amortizată în aproximativ trei ani. Pompele de căldură captează energia din mediul exterior ÅŸi o transferă către instalaÅ£ia de încălzire ÅŸi preparare a apei calde menajere. Sistemele cu pompe de căldură se adresează construcÅ£iilor a căror instalaÅ£ii existente sunt compatibile cu specificaÅ£iile pompei de căldură.

Sisteme eoliene, în zone cu vînt puternic

Soluţiile ecologice sînt completate de minicentralele eoliene, al căror preţ ajunge 1.500 – 2.000 de euro. La acestea se adaugă costurile de instalare, care dublează suma. Sistemul eolian este recomandat într‑o zonă în care viteza medie a vîntului este de minim 3 metri pe secundă. Aceste sisteme pot avea o autonomie de şapte sau opt ore, în lipsa altor surse de energie. (Adelina Isachi)

• • •

Vasluieni vor să renunţe la sistemele clasice

La Vaslui, în mod aproape neaÅŸteptat, cei de la AgenÅ£ia de ProtecÅ£ie a Mediului au avut un val de solicitări pentru informaÅ£ii mai detaliate ÅŸi pentru întocmirea de dosare. “Au venit cetăţeni chiar a doua zi după anunÅ£area programului. Apoi, aproape zilnic au fost cîte patru, cinci să se intereseze concret cum pot accesa fonduri pentru un astfel de proiect. Majoritatea celor care ni s-au adresat ne-au spus că au văzut astfel de sisteme în alte zone sau în unele ţări ale UE ÅŸi vor să îşi instaleze ÅŸi la ei acasă. Speră să aibă cheltuieli mai reduse si cel mai important, independenţă energetică”, ne-a declarat Alina Lăzărescu, purtător de cuvînt la APM Vaslui.

La Bîrlad, primarul Constantin Constantinescu s-a declarat destul de sceptic că localnicii vor da năvală în scurt timp să beneficieze de această oportunitate. Reticenţa va fi motivată de faptul că majoritatea localnicilor abia au reuşit să-şi doteze apartamentele cu centrale termice pe gaz metan. Pentru realizarea investiţiilor mulţi au recurs la credite bancare pe care trebuie să le ramburseze. A face acum o nouă investiţie este puţin probabil că-i va tenta pe bîrlădeni. (S.P., G.M.)

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *