LifeStyle

Ovazul si afectiunile gastro-intestinale

Fitoterapia recomanda decoctul de ovaz in cazul diferitelor afectiuni stomacale si intestinale, in special la copii si in cazul umflaturilor de natura renala. Dupa cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milica, doctor in fiziologie vegetala si specialist in fitoterapie, pentru imbunatatirea dizolvarii sarurilor de calciu si fosfor, fulgii de ovaz trebuie inmuiati in apa rece cu citeva ore inainte de pregatirea decoctului.

Dl prof. Milica recomanda “decoctul de ovaz cu miere in cazul scaderii poftei de mincare, al extenuarii, in cazul intoxicatiei care depinde de tulburarile functiilor glandei tiroide, dupa boli infectioase de lunga durata”.

In cazul oboselii prelungite, al tuberculozei, al afectiunilor stomacale si intestinale, un pahar de ovaz se spala de 6-8 ori cu apa rece, dupa care se pune la fiert in 2 pahare de apa, pina cind apa scade la jumatate; se adauga apoi 2 linguri de miere si se mai fierbe citeva minute. Un alt remediu este dintr-un pahar de ovaz sau fulgi de ovaz la 1 l de apa fierbinte; se fierbe pina cind fiertura capata consistenta smintinei, se adauga in decoct aceeasi cantitate de lapte si se pune din nou la fiert. Dupa ce s-au racit, se amesteca cele 2 decocturi si se dizolva in ele 3 linguri de miere. Bautura obtinuta se bea calduta, in doze de cite un pahar de 2-3 ori/zi, ca mijloc fortificant.

Se stie ca decoctul de paducel este recomandat in afectiuni cardiovasculare, pentru scaderea nivelului colesterolului si al zaharului in singe, pentru imbunatatirea functionarii sistemului nervos central si a inimii, pentru incetinirea proceselor de imbatrinire in organism. Dupa experienta acumulata in tratarea bolnavilor cu plante medicinale, dl prof. Milica recomanda acum paducelul si in afectiunile digestive: “Sucul de paducel trebuie amestecat cu decoct din fulgi de ovaz, iar in amestecul obtinut se adauga miere dupa gust si se da in clocot; se bea cite un pahar de lichid, de 2-3 ori/zi. Acest decoct contribuie la imbunatatirea schimbului de substante in organism, este indicat in cazul ulcerului gastro-duodenal, al gastritelor cronice, indiferent de aciditatea din stomac; este foarte recomandat, in special, atunci cind afectiunea gastro-intestinala este insotita de hepatita cronica sau de pancreatita”.
In acelasi scop, un pahar de ovaz se pune intr-un litru de apa distilata la temperatura camerei, se lasa la infuzat 10-12 ore, apoi se pune la foc mic si se fierbe 30 de minute, intr-un vas cu capac. Dupa ce se ia de la foc, se mai lasa la infuzat 12 ore. La sfirsit, se adauga apa distilata pina se ajunge la un litru. Se administreaza cu 20-30 de minute inainte de masa sau intre mese, de 3 ori/zi, cite 100-150 ml, timp de o luna.
www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *