LifeStyle

Ouă vopsite… eco

Dincolo de atmosfera de sărbătoare pe care o pot crea ouăle „închistrite”, de Paşte nu pot lipsi de pe masă cele „înroşite”, pe care le ciocnim, rostind tradiţionalul „Cristos a înviat!”/ „Adevărat a înviat!”.

Zilele trecute, aflându-mă în faţa unui raft încărcat exclusiv cu vopsea de ouă, mi-am dat seama că aveam de ales între vopsea care se foloseşte la rece, la cald, vopsea cremă, vopsea marmorată, sidefată, ba chiar şi fluorescentă! Pe de o parte, aş fi răspuns imperativului de a adăuga niscaiva culoare în meniu, pe de altă parte mă gândeam că trebuie să şi mâncăm ouăle pe care le vom vopsi.

Vechile tradiţii de vopsire a ouălor sunt foarte tentante acum. „Galus”-ul (roşu, galben sau albastru) era un deziderat în anii comunismului, la fel cum vopseaua de la tipografie avea mare trecere după 1990, în ciuda faptului că avea un miros îngrozitor, iar ouăle erau, şi după Paşte, lipicioase.

Cele mai des folosite metode naturale de vopsire sunt cele pe bază de plante, coji de fructe sau de legume:

Sfecla roşie are o culoare fabuloasă, care poate fi imprimată pe coaja ouălor, fără a avea efecte nocive asupra sănătăţii. O sfeclă tăiată în bucăţi mici se pune la fiert într-un litru de apă. Adăugaţi două linguri de oţet de mere şi lăsaţi-l la fiert timp de 10 minute. Ouăle fierte timp de 5 minute se scot din apă şi se adaugă în sucul colorat de sfeclă, în care se ţin până capătă culoarea dorită. Dezavantajul e că „operaţiunea” poate dura până la 12.

Varza roşie se fierbe la fel, se strecoară, iar apoi se adaugă ouăle, care se lasă o noapte în apa colorată. Ouăle vor căpăta nuanţe interesante, de la roşu, violet, până la mov sau albastru.

Frunzele de ceapă pot, de asemenea, colora ouăle, însă este nevoie de cojile de la un kilogram de ceapă. Acestea se lasă la înmuiat peste noapte, într-un vas acoperit. După înmuiere, se fierb ouăle împreună cu cojile, timp de 15 minute, împreună cu o lingură cu oţet. Ouăle se lasă în lichidul colorat până ajung la nuanţa care îţi place.

Reguli importante pentru vopsirea ouălor:

sunt de preferat ouăle cu coajă albă

ouăle trebuie spălate foarte bine înainte de vopsire, să fie perfect degresate, indiferent ce fel de vopsea folosiţi

pentru luciu, la final se ung cu ulei sau untură

Trăsnăi contemporane

Ouăle pot fi vopsite ÅŸi cu… hârtie creponată obiÅŸnuită, tăiată fâşii. Se umezesc în oÅ£et ÅŸi se lipesc pe ouăle gata fierte, fierbinÅ£i încă. După ce se usucă hârtia pe ou, se desface, iar ouăle sunt gata colorate. Nu le mai trebuie decât luciu!

Puteţi folosi şi creion cerat pentru a desena pe ouă, desenele rămânând albe după vopsire.

Atelier de închistrit ouă, la mall

Din Duminica Floriilor şi până în preajma Paştelui, artizanul popular Filica Poliec le va dezvălui ieşenilor câteva din tainele tradiţiei populare din Bucovina, specifice Paştelui. În atelierul de artizanat amplasat la etajul I al complexului comercial Iulius Mall, invitata, îmbrăcată în costum popular din zona Paltinu, judeţul Suceava, va face demonstraţii de încondeiere cu ceară naturală, pe ouă de raţă. Cei care doresc să exerseze tehnica închistritului trebuie să aducă de acasă un ou golit de conţinut. „Am deprins arta încondeierii acum mai bine de 11 ani, de la soacra mea. De atunci, am creat cu migală, îndemânare şi multă răbdare mai bine de 7.000 de ouă”, mărturiseşte Filica Poliec, ale cărei creaţii au fost prezentate şi la târguri din Germania, Franţa şi Polonia. (Gina Popa)

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *