LifeStyle

Orasul pierdut al faraonului – un documentar în exclusivitate europeană, din 20 aprilie, pe Viasat History

n 2007, arheologii din deşertul egiptean au făcut o extraordinară descoperire: un cimitir antic unde sunt îngropaţi 1.000 de oameni din capitala pierdută a faraonului Akhenaton, Amarna. Acum, ei caută să înţeleagă de ce a supravieţuit acest oraş o singură generaţie, după care a dispărut din istorie.

Amarna a fost un oraş construit cu un singur scop: să-l slujească pe faraon. Akhenaton a fost unul dintre cei mai pitoreşti faraoni ai Egiptului antic, care s-a însurat cu legendara frumuseţe pe nume Nefertiti. El a abandonat căminul spiritual al Egiptului antic, Teba, şi a condus 40.000 de oameni în deşert pentru a-şi fonda noua capitală, Amarna. Dar în două decenii, Egiptul ajunsese pe marginea prăpăstiei, oraşul fusese abandonat şi numele faraonului şters din istorie.

Pentru prima oară, beneficiind de acces exclusiv la această descoperire, documentarul nostru spune povestea măririi şi decăderii dramatice a capitalei, vorbind despre faraonul şi supuşii săi care au trăit şi au murit aici, dezvăluind motivele pentru care oraşul a dispărut din istorie acum peste 3.000 de ani.

Producătorul şi regizorul John Hayes Fisher spune despre realizarea documentarului Timewatch.
“În ianuarie 2007, Barry Kemp, profesor de egiptologie la Universitatea Cambridge, ne-a invitat să îl însoţim în Egipt, pentru a vedea rămăşiţele oraşului Amarna, de acum 3.300 ani, proiect la care lucra de treizeci de ani. Munca arheologică era cu adevărat foarte interesantă, deoarece din cimitire au fost scoase la iveală cranii şi oase ale oamenilor care au trăit şi au muncit în Amarna. Dar, ca producător, m-a atras, mai mult decît oamenii, uriaşul oraşul în sine, ridicat din nisip în numai două decenii. Timpul şi locurile şi-au pus amprenta asupra sa. Nisipul a acoperit mare parte a oraşului, prezervîndu-l într-o anumită măsură, dar, spre deosebire de alte locuri, de pildă Karnak, cu templele sale masive, aici nici una dintre clăririle originale nu era mai înaltă de 1,65 m. Astfel că era destul de dificil să arătăm Amarna telespectatorilor. De aceea, am apelat la Colin Thornton, unul dintre artiştii grafici care au colaborat la acest proiect”.

Colin Thornton dezvăluie cîte ceva din munca de realizare a grafici pentru documentari:

“Bineînţeles, pentru că povestea se axează pe oraşul pe care Akhenaten l-a construit, am ştiut de la bun început că trebuie să îl vedem aşa cum era în culmea gloriei. Iar asta era cea mai mare problemă, pentru că John Hayes a venit şi mi-a spus că nu sunt prea multe de văzut acolo; şi nu glumea. De la nivelul solului, nu puteai descifra nimic. Era numai deşert. Din fericire, unul dintre experţii ce apare şi în film, Gwill Owen, a putut să filmeze locul din aer. Şi, din senin, aveam oraşul, amprenta sa. Am obţinut acces la aceste imagini şi le-am putut scana în calculator. Cu ajutorul lor, am putut evidenţia fiecare casă şi fiecare drum în parte, aşa încît ştiam care era structura. Şi aşa, am început să construiesc macheta 3D. Barry Kemp şi Suresh m-au ajutat cu detalii, dar tot aveam nevoie să ştiu ce copaci creşteau, ce plante, cum arătau zidurile, cît de înalte erau şi ce culori aveau. Lucrînd cu experţi din Amarna, am reuşit să creez o replică corectă”.

Amarna a fost construit cu un singur scop: să servească faraonul. Akhenaten a fost unul dintre cei mai neobişnuiţi faraoni ai Egiptului Antic; un revoluţionar care şi-a ales propria religie, a fost văzut de mulţi drept un eretic periculos. S-a însurat cu legendara frumuseţe, Nefertiti, a abandonat căminul spiritual al Egiptului, Theba, şi a condus 40.000 de oameni în plin deşert, pentru a fonda capitala Amarna. Nici douăzeci de ani mai tîrziu, Egiptul era pe cale să se prăbuşească, oraşul a fost abandonat şi numele faraonului scos din istorie.

Viasat History este deţinut de firma Viasat World Ltd. Este locul unde poţi urmări documentare şi docu-drame ce explorează diferitele ere ale civilizaţiilor şi inovaţiile din trecut ce ne-au ghidat viitorul. Combină vechiul cu modernul, socialul şi culturalul, istoria populară cu cea oficială într-un mod obiectiv şi atrăgător. Prezintă istoria într-o manieră de încredere, dar amuzantă, toate faptele, dar nu neapărat şi toate răspunsurile.
Canalul emite 24 din 24, toate emisiunile fiind subtitrate în limba română. Nu conţine reclamă comercială, iar emisiunile sunt transmise fără întreruperi de vreun fel!

Cristina Calinoiu
Coordonator Marketing & Vinzari
Viasat Pay-TV Romania
www.viasatworld.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *