Stiri

OLPC: Intel nu şi-a respectat niciuna dintre promisiunile făcute Fundaţiei

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume, nu a întreprins nimic pentru susţinerea proiectului OLPC, deşi se angajase în acest sens în momentul în care s-a alăturat Fundaţiei OLPC, a declarat Nicholas Negroponte, iniţiatorul proiectului laptopului de 100 de dolari.
“Suntem dezamăgiÅ£i de faptul că Intel nu ÅŸi-a respectat niciuna dintre promisiunile făcute atunci când s-au alăturat FundaÅ£iei. Noi am sperat într-o evoluÅ£ie pozitivă, o relaÅ£ie normală de colaborare, dar care nu s-a materializat niciodată”, a declarat Nicholas Negroponte, cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT) ÅŸi fondator al OLPC.

Fundaţia OLPC are ca scop furnizarea de soluţii electronice educaţionale pentru copiii din ţările sărace şi în curs de dezvoltare, pentru a depăşi diferenţele culturale a căror cauză este tocmai sărăcia şi lipsa de resurse pentru Educaţie. Intel s-a alăturat în 2007 board-ului OLPC, anunţând că va dezvolta un chipset ieftin, care să includa cipul grafic, care să poată fi implementat în laptopul XO.
“Singura soluÅ£ie Intel pentru OLPC ar face laptopul ÅŸi mai scump, dar ÅŸi să consume mai multă energie decât varianta actuală”, a declarat Nicholas Negroponte. Deocamdată însă, singura arhitectură care corespunde proiectului OLPC ca performanţă ÅŸi cost rămâne cea dezvoltată de Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel.
Intel a anunÅ£at că a părăsit proiectul OLPC din cauza unor “divergenÅ£e de opinie ireconciliabile” cu membrii boardului FundaÅ£iei. “Intel continuă să blocheze proiectul OLPC în regiunile unde exista interes pentru achiziÅ£ia laptopului XO, precum Uruguay sau Peru, în zone care nu s-au decis asupra arhitecturii alese, precum Brazilia sau Nigeria, dar chiar ÅŸi în ţări mici precum Mongolia”, a afirmat Nicholas Negroponte.
Intel a lansat la scurt timp după anunÅ£area OLPC proiectul Classmate, un laptop bazat pe arhitectura Intel ÅŸi software Microsoft, care de la început a fost menit să concureze XO, un proiect comercial, sau “for-profit”. Laptopul OLPC nu este însă un PC făcut pentru profit, ci este oferit de o FundaÅ£ie non-profit ÅŸi include numeroase inovaÅ£ii. “Este un proiect educaÅ£ional, nu un proiect de laptop”, a definit Nicholas Negroponte efortul său. Classmate al Intel costa mai mult decât dublu ÅŸi în acelaÅŸi timp este condiÅ£ionat de aplicaÅ£iile proprietare ale celui mai mare producător de software din lume. OLPC XO este realizat pe arhitectura AMD ÅŸi vine cu o platformă software ÅŸi aplicaÅ£ii open-source.
“AÅŸa cum am afirmat ÅŸi în trecut, noi vedem în laptop oportunitatea de a ajuta copiii, iar Intel vede oportunitatea de a face o afacere”, a subliniat Nicholas Negroponte.
Fondatorul OLPC va avea o prezentare oficială la Consumer Electronics Show în Las Vegas în cursul acestei săptămâni. Probabil multe dintre întrebările legate de viitorul OLPC îşi vor găsi răspunsul cu această ocazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *