LifeStyle

Oferta imobiliara europeana, o necunoscuta pentru romani

Ce au europenii si noi nu? Au o oferta de case noi mult mai variata si conditii de creditare mai avantajoase pentru cumpararea de imobile. Practica achizitionarii unei resedinte secundare intr-o tara vecina sau mediteraneana este generalizata, iar transferul de proprietate, mai sigur. Cu toate acestea, nu se pune, deocamdata, problema unui boom al investitiilor imobiliare romanesti in Europa.


Companiile romanesti de intermediere nu oferteaza imobile din Europa, micii investitori imobiliari prefera sa speculeze doar “pamant stramosesc”, iar milionarii in euro au bani doar pentru palate cu arhitectura cu gust indoielnic in “Piperele tarii”. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea schimba acest tablou.

Pana in urma cu cativa ani, analistii vorbeau despre preturile incredibil de mici ale proprietatilor imobiliare de pe litoralul mediteranean al Spaniei: proprietati care sunt aproape identice cu cele aflate pe Coasta de Azur aveau preturi de aproape doua ori mai mici. Introducerea monedei unice a schimbat radical aceasta situatie, insa Spania ramane una dintre cele mai atractive destinatii pentru speculatorul sau investitorul in real estate. Anul trecut, piata imobiliara spaniola a batut un nou record. Conform datelor Colegiului arhitectilor din Spania, in 2005, autoritatile au eliberat circa 785.000 de autorizatii de construire a locuintelor, mai mult decat in Marea Britanie, Germania, Franta si Romania la un loc.

Litoralul mediteranean este cautat de britanici

In Spania, sunt date anual in functiune peste 120.000 de unitati locative, din care aproximativ 75% sunt cumparate de catre straini. Totodata, in aceasta tara, strainii detin in proprietate peste 1,8 milioane de locuinte, cele mai multe, asa-zise resedinte secundare sau case de vacanta pe malul marii.

In pofida activizarii micilor investitori de origine britanica, nemtii detin bucata cea mai mare din tortul imobiliar spaniol – in mainile cetatenilor de origine germana se gasesc circa 29% din totalul proprietatilor imobiliare detinute de straini. Urmeaza apoi britanicii (28%), francezii (7%) si italienii (5%). Se estimeaza ca, in urmatorii ani, aproape 15 milioane de straini vor detine proprietati imobiliare pe teritoriul Spaniei.

Nu trebuie scapat din vedere nici faptul ca, in majoritatea tarilor europene, conditiile de creditare in vederea cumpararii unei proprietati imobiliare sunt mult mai avantajoase in comparatie cu oferta bancilor din Romania. In acest sens, Spania pare a fi raiul beneficiarilor de credite ipotecare. Nicaieri in Europa nu vei mai putea obtine, doar cu pasaportul si adeverinta de salariu, un imprumut reprezentand 60%-70% din valoarea proprietatii cumparate, cu o dobanda

anuala de numai 3%-4% pe o perioada de 30 de ani. In Germania, Franta sau SUA, procedura de contractare a unui credit este mai greoaie si necesita multe traduceri legalizate. In Spania, prezentarea pasaportului si a adeverintei de salariu, scrisa in engleza sau spaniola, sunt suficiente. Procesul este si mai rapid daca din adeverinta de salariu reiese ca detineti o functie importanta in cadrul companiei, iar venitul declarat depaseste 2.700 de euro lunar.

In ceea ce priveste preturile, in Spania, un apartament cu piscina si garaj subteran, pe malul marii, poate fi cumparat cu 110.000 de euro (inclusiv taxele notariale si impozitul pe tranzactie, care reprezinta circa 10% din suma totala).

Cititi articolul integral!