LifeStyle, MUZICA

O pasare rara la Sibiu: Harry Tavitian – de la blues la etno-jazz

Pianistul de jazz Harry Tavitian va sustine un recital la Sibiu, miercuri 5 aprilie 2006, ora 21, la Imperium Pub.

Harry Tavitian: “Am acceptat invitatia de a canta la Sibiu, cu toate ca sunt intr-o perioada aglomerata, fiindca Sibiul inseamna pentru mine ceva cu totul special.

Primele amintiri sunt legate de debutul meu in jazzul romanesc, aici, in 1974, la prima editie a Festivalului de jazz. Pana in 1989 Festivalul de jazz de la Sibiu insemna momentul cel mai asteptat de jazzmani si de fani, deopotriva. Era Mecca jazzului romanesc. Ma bucur ca revin acum, la inceput de primavara, in perioada magica in care era si Festivalul, “adevarat rit al primaverii, celebrat de toata suflarea jazzistica a tarii” (asa cum spunea criticul Virgil Mihaiu).

Dar nu numai aminirile m-au facut sa accept aceasta invitatie: toamna trecuta, dupa mai mult de 10 ani, m-am reintalnit cu publicul din Sibiu, la Festivalul “Jazz and More”. Calitatea publicului si caldura acestuia mi-au facut atunci o mare bucurie. Iata de ce ma voi afla iar in Sibiu, pentru un recital in care voi canta de la blues la etno-jazz, dar si teme standard – probabil o surpriza pentru cei in mintea carora am ramas legat doar de free-jazzul anilor mei de inceput”.

Muzicianul american Eugene Chadbourne scria despre muzica lui Harry Tavitian: „Exista multi pianisti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de catre el a temelor traditionale romanesti si armenesti este, fara indoiala, una din cele mai bune manuiri ale muzicii balcanice la ora actuala, facuta cu deosebita grija si dragoste, cu o tehnica superba si un simt dramatic fara egal. In concert, ca si pe disc, la pian, talangi sau fluiere romanesti, Tavitian este un om din care muzica pur si simplu izbucneste din strafunduri.”

http://www.itcnet.ro/tavitian