LifeStyle

Nucul, planta medicinala si aliment

Produsele vegetale utilizate de la nuc în scopuri terapeutice sînt frunzele culese în lunile mai-iunie, moment în care conţin un maxim de taninuri, vitamina C, clorofilă, săruri minerale, inazitol, acizi organici, ulei esenţial.

Băile generale cu frunze de nuc combat nervozitatea

Aceste elemente oferă remediilor din frunze de nuc proprietăţi hipotensive, hipoglicemiante, calmante, antiinflamatorii, hemostatice, antiseptice, depurative şi antisudorifice, fiind recomandate în boli precum diabet zaharat, ateroscleroză, litiază renală, candidoză, infecţii strepto şi stafilococice. Frunza de nuc se recomandă şi pentru combaterea secreţiei excesive a glandelor sudoripare, eczemelor acute, viermilor intestinali şi diareei. Ajută foarte mult în combaterea intoxicaţiilor cu mercur.

Frunzele de nuc se folosesc sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă cu frunze uscate adăugate la 200 ml de apă clocotită. Zilnic, se consumă 2 căni din acest ceai.

Extern, se foloseşte decoctul (fiertura) din 3 linguri de frunze de nuc adăugate la 250 ml de apă. Se fierbe timp de 10 minute, dar se poate prepara şi o infuzie din 4 linguri de frunze la 200 ml de apă clocotită. Cu aceste soluţii, se face gargară sau se inhalează aburi în stări gripale, se spală local eczemele sau se toarnă în apa de baie a copiilor, chiar şi a adulţilor.

Nervozitatea şi neplăcerile provocate de aceasta se extind tot mai mult, în ultima perioadă, la toate categoriile de vîrstă. Simptomele tipice sînt iritabilitatea din ce în ce mai mare a funcţiilor psihice, instalarea timpurie a oboselii, palpitaţiile, starea de nelinişte, ameţeala şi durerile de cap. Unul dintre remediile recomandate de medicii naturişti pentru a combate nervozitatea este şi fiertura din frunze de nuc, unde aproximativ 300 g frunze proaspete se fierb în 5 l de apă. Decoctul este turnat apoi în apa de baie, iar efectul deconectant şi liniştitor apare foarte rapid asupra organismului.

Cosmetică naturistă

Porţiunile de piele afectate de scabie (rîie) sau micoza pielii capului (mătreaţă) se tratează cu succes, prin simpla spălare şi masare uşoară a scalpului cu infuzie concentrată de nuc. Acest tratament are şi avantajul că întăreşte firul de păr, prevenind slăbirea rădăcinii şi căderea părului.

Pentru tenurile grase, acneice, este recomandată curăţarea porilor cu un tampon îmbibat în infuzie de frunze de nuc. Aceste frunze au calităţi astringente, ajutînd la curăţarea sebuumului şi închiderea porilor. Uleiul volatil din compoziţie are proprietăţi antiseptice şi de calmare. În acest scop, se prepară o infuzie din 4 linguriţe de frunze mărunţite la o cană de apă.

Măştile de ricin şi nuc sînt folosite pentru îngrijirea părului. Se prepară din ulei de ricin amestecat, în părţi egale, cu un decoct foarte concentrat din frunze de nuc. Această mască întăreşte părul şi îi dă un luciu natural deosebit.

Pentru că frunzele de nuc colorează părul, este bine ca ele să fie folosite de persoanele cu părul şaten.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *