Stiri

Nokia: vom vinde telefoane mobile WiMax in 2008

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, confirma o tendinta subliniata de marii producatori de tehnologie: din 2008 vor exista in lume retele de telefonie mobila WiMax, tehnologie care va fi asimilata cu 3G. Pentru ca apelurile de voce vor fi extrem de ieftine, iar accesul la Net de mare viteza, furnizorii de servicii internet, dar si operatorii de telefonie mobila si producatorii de terminale sunt toti foarte optimisti in legatura cu WiMax, scrie Mobile3G.ro.
Versiunea mai puternica a Wi-Fi, WiMax permite acoperirea unei raze de 30 de kilometri cu un singur emitator, ceea ce va scadea investitiile necesare pentru lansarea unui astfel de serviciu. Banda larga va permite transfer de date la viteze mari si folosirea telefoniei online pentru a reduce costurile legate de apelurile de voce. In Romania, RCS&RDS intentioneaza sa realizeze o astfel de retea, daca va obtine in toamna aceasta licenta 3G.

Producatorii de tehnologie spun ca fi lansata pe piata anul acesta o noua versiune a WiMax care va fi mult mai competitiva pentru cei care vor sa ofere servicii de telefonie VoIP mobila. PEntru utilizatorii de laptopuri, Intel a pregatit deja astfel de cipuri. Nokia, Samsung si Motorola lucreaza la terminale VoIP si au prezentat deja telefoane care se pot conecta la Wi-Fi.

Sursa: Mobile3G.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *