Evenimente

Noaptea Europeana a Muzeelor, 19 mai 2012

Pentru a sărbători anul acesta Noaptea Europeană a Muzeelor, care se va desfăşura pe 19 mai 2012, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) vă invită să vă alăturați, în calitate de sponsor sau partener, evenimentului desfășurat la nivel național. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie, fiind celebrat de peste 3.000 de muzee din toată Europa, dintre care aproximativ 100 sunt din România.

Noaptea Muzeelor România pune în evidenţă conceptul evenimentului european: crearea unei reţele de muzee ce îşi propun să încurajeze, într-o manieră atractivă și inedită, apropierea publicului tânăr de cultură. Numărul de participanți înregistrat în Bucureşti la ediția anterioară a Nopţii Muzeelor a atins un record fără precedent (aproximativ 150.000) și reprezintă o dovadă a succesului proiectului şi a necesităţii continuării și amplificării acestuia, pentru a răspunde aşteptărilor publicului şi pentru a celebra acest cunoscut și deosebit de apreciat eveniment cultural.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România coordonează desfășurarea evenimentului la nivel național, asigură o promovare comună a muzeelor participante prin site-ul special dedicat evenimentului, www.noapteamuzeelor.ro, și prin intermediul unei ample campanii de promovare.

În anul 2011 muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Dej, Deva, Galați, Giurgiu, Goleşti, Gorj, Iași, Mureș, Oradea, Ploiești, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Tecuci, Tulcea sau Târgovişte și-au deschis porțile pentru public până târziu în noapte. Concerte, proiecții de filme și animații, personaje care prind viață, ateliere pentru copii, prezentări, spectacole sau observații astronomice au completat într-un mod inedit programul acestei nopți speciale, transformând vizitarea expozițiilor organizate de muzee în experiențe de neuitat.

Publicul bucureștean a ales să-și petreacă noaptea de 14 spre 15 mai 2011 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2010 sau 2011. Astfel, Muzeul Aviaţiei a atras 6.000 de persoane, Muzeul Bellu a prilejuit o experiență interesantă pentru aproximativ 12.000 vizitatori, la Muzeul Naţional de Artă al României au fost 15.000 persoane, la Muzeul Naţional de Istorie a României au fost 20.000 de intrări, la Muzeul Național de Artă Contemporană – 7.000, la Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar – 359, la Anaid Art Gallery – 280, la Centrul Cultural Art Society – 1.700, iar la Fundația Löwendal 888. La Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” și la Arhivele Naționale ale României au fost câte 2.000 de vizitatori. Și, nu în ultimul rând, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român au invitat publicul să viziteze un „Muzeu Labirint” în Piaţa George Enescu (lângă Ateneul Român), unde au participat 16.208 persoane. La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, care a sărbătorit Dimineața Muzeului, au fost 4.600 vizitatori în intervalul 9.00-14.00.

RNMR mulțumește și cu această ocazie muzeelor implicate, organizatorilor din Franța, partenerilor, voluntarilor, reprezentanților mass-media și tuturor susținătorilor și participanților la edițiile precedente.

Pentru Noaptea Muzeelor 2012, care va fi sărbătorită în data de 19 mai, RNMR și-a propus să amplifice campania de promovare la nivel național, să introducă și o direcție de promovare la nivel internațional, să reia circuitul pentru publicul bucureștean și să inițieze un circuit-pilot în Cluj.

Invităm organizațiile interesate să susțină Noaptea Muzeelor 2012 (evenimentul în ansamblu, secțiunile din București sau Cluj, campania de promovare, producerea programelor tipărite etc.) să ne contacteze până la data de 30 martie. Între timp, muzeele pregătesc suprize pentru ediția din acest an.

          

Nu pierdeți ocazia de a sprijini Noaptea Muzeelor 2012!

 

www.noapteamuzeelor.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *