Sanatate

Îngheţata şi hamburgerii păcălesc creierul

Grăsimile din anumite alimente, în special cele din îngheÅ£ată ÅŸi din hamburgeri, odată ajunse în organism, se îndreaptă spre creier, pe care îl “manipulează”, suprimînd senzaÅ£ia de saÅ£ietate, potrivit unui studiu american, publicat în revista Journal of Clinical Investigation.

Odată ajunse în creier, moleculele de grăsime îl obligă să trimită anumite semnale chimice către celulele organismului, făcîndu‑le să ignore, pentru cel puţin trei zile, mecanismele de suprimare a apetitului, declanşate de leptină şi insulină, cei doi hormoni asociaţi cu procesul de reglare a greutăţii corporale, au explicat cercetătorii americani de la UT Southwestern Medical Center din Dallas, autorii studiului.

“ÃŽn mod normal, organismul ne avertizează atunci cînd am mîncat suficient, însă acest lucru nu se întîmplă ÅŸi atunci cînd mîncăm ceva bun”, a explicat Deborah Clegg, coordonatoarea acestui studiu.

Cercetătorii au descoperit că un anumit tip de grăsime – acidul palmitic, care se găseÅŸte în carnea de vită, unt, brînzeturi ÅŸi lapte – este deosebit de eficient în declanÅŸarea mecanismului de apariÅ£ie a senzaÅ£iei de saÅ£ietate.

Studiul a fost efectuat pe ÅŸoareci, însă cercetătorii afirmă că rezultatele la care au ajuns confirmă recomandările nutriÅ£ioniÅŸtilor de a limita cantităţile de grăsimi din dieta zilnică, deoarece acestea îi fac pe oameni “să mănînce mai mult decît au nevoie”.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *