RETETE CULINARE

Navarin de primavara

Vine, vine primavara…
Au trecut cele 12 zile ale Dochiei, incepe primavara. In 1827, a avut loc batalia de la Navarin, acolo unde o flota turco-egipteana a mancat bataie de la o escadra anglo-franco-rusa, in timpul razboiului pentru independenta Greciei. Comunitatea spaniola din Navarre, situata intre provincia Aragon si cea basca, s-a bucurat mult cand au venit pana la ei primavara si… vestea acestei victorii. Asa ca, dupa cum fac intotdeauna pastorii din aceasta regiune, s-au pus pe benchetuit. Desi putin le pasa de aceasta batalie indepartata. Era doar un prilej de chef. Cum era primavara, au folosit legumele proaspete ale anului. Si mieii tineri de 7-8 saptamani. Vinul din toamna trecuta curgea firesc in canile mari de lut. Au numit acest fel „navarin“. Era, cum spuneam, primavara. Au trecut doar 179 de ani de atunci. Parca ar fi fost ieri.

Navarin de primavara
– Pentru 6 persoane: 800 g din pulpa din fata a mielului (dezosata); 800 g gat de miel (dezosat); doua linguri ulei de porumb; o lingura faina; o lingurita zahar; 20 cl vin alb; doua rosii; doi catei de usturoi; 300 g morcovi noi (mici); 200 g napi tineri (sau teline mici sau gulioare); 100 g ceapa noua;
300 g fasole verde fina; 300 g mazare; 25 g unt; nucsoara; sare; piper.
Mod de preparare:

1) Se taie pulpa in 6 bucati si gatul in 6 felii. Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare si se prajesc bucatile de carne (fara sa se arda). Cand devin aurii, se scot pe o farfurie si se arunca 2/3 din lichidul ramas in cratita.
2) Se repune carnea in cratita, se presara zaharul si faina si se mai caleste trei minute, amestecandu-se. Se varsa vinul, se amesteca, se sareaza, se pipereaza, se nucsoreaza. Se regleaza focul pe moderat pentru a asigura o gatire lenta si regulata.
3) Se curata de samburi si de piele rosiile si se concaseaza. Se curata si se taie usturoiul. Se adauga acestea in cratita. Se mai adauga si apa, cat sa acopere carnea. Cand se ajunge la punctul de fierbere se lasa sa mijoteze acoperit cam 45 de minute.
4) In acest rastimp se curata restul de legume.
5) Se incalzeste untul intr-o tigaie si se pun morcovii, napii si ceapa si se calesc amestecandu-se timp de 10 minute, apoi se scurg. Se fierbe fasolea verde la aburi (10-12 minute).
6) Se adauga in cratita toate legumele. Se amesteca si se acopera din nou. Se continua fierberea la foc mic timp de 20-25 de minute.
7) Fasolea verde se adauga doar cu 5 minute inainte de a aduce navarinul la masa si se amesteca delicat. Se serveste in cratita si trebuie prevazute farfurii fierbinti.

Autor: Matei Perahim
Saptamana Financiara
www.sfin.ro