Sanatate

Morcovii, medicamente vegetale!

Revitaminizarea şi remineralizarea organismului în timpul iernii

Se ştie că morcovii sunt foarte bogaţi în vitamina A. Dar acesta nu este singurul lor avantaj! După cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, morcovii au multe alte calităţi, care fac din ei adevărate medicamente vegetale. Excelent pentru tratarea problemelor de tranzit intestinal, morcovul este recomandat şi pentru revitaminizarea şi remineralizarea organismului, precum şi împotriva ulcerului gastro-duodenal, hepatitei şi chiar reumatismului.

Remediu minune împotriva anemiei

Compoziţia sa extrem de bogată în substanţe active, precum vitaminele A, B, C, săruri minerale şi elemente ca fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, caroten face din morcov un aliment de primă importanţă, care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al fiecărui om, fie el sănătos sau suferind.

Acţiunile remineralizante şi antianemice ale morcovului sunt date, mai ales, de conţinutul bogat în fier. Pentru a obţine un remediu foarte eficient în combaterea anemiei, dl prof. Milică ne-a spus că se amestecă 100 ml de suc de morcovi cu 200 ml apă minerală, apoi se adaugă miere de albine, de preferinţă polifloră, până la obţinerea unui sirop. Se ia câte o lingură de preparat, de 8-10 ori pe zi.

O infuzie combinată foarte utilă în cazurile de anemie, convalescenţă, oboseală fizică şi psihică, stări de apatie şi lipsă de concentrare, este din 30 g morcov ras, 30 g măceşe, 10 g coacăze negre şi 30 g frunze de urzică. Se pun 2-4 linguriţe de amestec într-un vas şi peste ele se toarnă 2 pahare cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, apoi se ţine în cuptor, la circa 70°C, timp de o oră. Se strecoară şi se bea câte jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, până la revitalizarea organismului.

În acelaşi scop se poate utiliza o băutură din suc de morcovi, suc de ridichi negre şi suc de sfeclă roşie, în părţi egale. Din acest amestec de sucuri se ia câte o lingură, cu 15 minute înainte de cele 3 mese principale.

Având ÅŸi mult calciu — aproximativ 30 mg la 100 g — morcovul ajută mult ÅŸi în menÅ£inerea sănătăţii oaselor ÅŸi a dinÅ£ilor. Consumat regulat, morcovul ajută la prevenirea osteoporozei.

Reglarea tranzitului intestinal

Având multe fibre (pectine şi celuloză), morcovul reglează tranzitul intestinal atât în caz de constipaţie, cât şi de diaree, iar pentru acţiunea sa cicatrizantă este recomandat, îndeosebi, în tratamentul ulcerelor gastrice şi enterocolitelor.

În caz de constipaţie, se fierbe de 2 ori 1 kg de morcovi într-un litru de apă, iar din zeama obţinută se bea câte 1 pahar, de 3 ori pe zi. Pentru combaterea diareei, se folosesc 15 g de seminţe de morcov, sub formă de pulbere. Se lasă să fiarbă în 300 ml apă 15 minute şi se strecoară. Se bea o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, o altă jumătate de pahar cu o oră înainte de cină şi încă una cu jumătate de oră înainte de culcare.

Împotriva gastritei, dl prof. Milică recomandă suc de morcovi cu puţină apă minerală şi miere de albine, din flori de salcâm, din care se bea de 3 ori pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, după amiaza şi cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Piele sănătoasă, vedere ageră, longevitate

Procentul mare de caroten face ca morcovul să fie foarte indicat în procesul de creştere, în sporirea acuităţii vizuale dar şi în combaterea unor afecţiuni ale pielii. Practic, spune dl prof. Milică, morcovul întinereşte toate celulele şi ţesuturile din organism: „Betacarotenul este precursor al vitaminei A. Acest pigment, care dă morcovului culoarea portocalie, absorbit de organism, se transformă în vitamina A, excelentă pentru piele şi ochi. Protejând celulele corpului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, substanţele conţinute de morcov încetinesc procesul de îmbătrânire”. Doar 50 ml de suc este de ajuns pentru a acoperi nevoile zilnice de vitamina A ale organismului.

Consumul de morcovi scade colesterolul şi curăţă sângele

Dl prof. Milică spune că morcovul este o legumă care trebuie să fie inclusă zilnic în meniul hepaticilor, al reumaticilor, al celor suferinzi de artrită ÅŸi gută, precum ÅŸi în curele de dezintoxicare. Având în vedere că are numai 35 de calorii la 100 g, morcovul este un aliment privilegiat în curele de slăbire. Mai mult, fibrele conÅ£inute de morcov contribuie la diminuarea colesterolului “rău” din sânge. Ca antianemic, diuretic ÅŸi depurativ, pentru întărirea vederii precum ÅŸi în boli hepatice, este bine să se consume zilnic, dimineaÅ£a, 100 ml de suc de morcovi. ÃŽn tot timpul anului, dar mai ales iarna, este bine să se consume morcovi pentru a întări mecanismele imunitare naturale ale organismului

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *