LifeStyle

Mironositele – o noua premiera la Teatrul National Radiofonic

Teatrul National Radiofonic va invita luni, 12 mai 2008, de la ora 11.00, la auditia cu public a premierei MIRONOSITELE – drama religioasa din tinutul Salistei Sibiului. Scrisa de Picu Procopie Patrut in 1852, drama a fost descoperita de profesorul Dumitru Stan Petrutiu in arhiva istoricului Ioan Lupas si publicata in Anuarul Arhivei de Folclor a Academiei Romane in 1936.

Auditia are loc la Barul Hotelului Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucuresti. Spectacolul radiofonic MIRONOSITELE – a carui premiera a avut loc chiar in prima zi de Pasti, duminica 27 aprilie 2008, la Radio Romania Cultural – a fost realizat dupa un scenariu semnat de Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Adriana Titieni. Producator: Magda Dutu.

Dupa ce a descoperit drama Mironositelor, profesorul Dumitru Stan Petrutiu a intreprins o investigatie in localitatile din Marginimea Sibiului pentru a gasi oameni care jucasera in aceasta piesa.

In 1935 a asistat la un asemenea spectacol, jucat de catre Mironositele din satul Rod, in Gales si la Fantana Foltii, la praznicul de Izvorul Tamaduirii.

Personajele care intervin in cursul desfasurarii jocului sunt Fecioara Maria, mironositele Maria Magdalena, Ioana, Susana si Salomia, apoi Ingerul, Iisus Hristos, sutasul Loghin, apostolul Petru si Arhiereul evreu. Ele erau interpretate de copii cu varste de la 12 la 15 ani.

Pentru spectacolul radiofonic, Ion-Costin Manoliu a imaginat un dialog intre trei oameni in varsta din satele Gales si Rod – interpretati de Dan Sandulescu, Viorica Geanta-Chelbea si Monica Ghiuta, care isi amintesc cum jucau in copilarie Mironositele. Conversatia lor incadreaza drama propriu-zisa a Mironositelor, interpretata de studentii-actori de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti: Sanziana Tarta, Mihail Mericoffer, Ioana Blaj, Sabrina Iaschevici, Ana-Maria Munteanu, Cendana Trifan, Victoria Raileanu, Stefan Huluba, Razvan Ropotan, Vlad Mihu.
Corul Mironositelor: Patricia Prundea, Alina Ionescu, Mioara Lungu, Stefana Puia, Lavinia Mamot.
Muzica: Stelica Muscalu. Regia tehnica: Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.

MIRONOSITELE, spectacolul Teatrului National Radiofonic, realizat in colaborare cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, va fi redifuzat la Radio Romania Cultural duminica, 18 mai 2008, de la ora 19.00.

Radio România – ForÅ£a cuvântului
Serviciul Comunicare

str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti
Tel: 303.1431
www.srr.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *