LifeStyle

Mircea Horia Simionescu la editura Humanitas

“…Putini erau prietenii care il intelegeau corect. Unora li se parea ca e prea imaginativ, prea liber in plasmuirile sale, in timp ce materia asezata in pagina suferea, de fapt, de o prea mare observatie jurnaliera. Altora scrisul li se infatisa retoric, prolix, cand de buna seama el este sincopat, liniar si avar. Impletirea de fantastic si vulgar cotidian, de ironie si inocenta, de acid si lirism aparea unora o slabiciune baroca, abstracta in esenta, plicticoasa in desfasurare. Proza lui este insa matematica. Se va vedea. Constructiile sale nu sunt altceva decat jocuri ale volumelor din creatia unui pictor realist.” (Mircea Horia Simionescu)
Breviarul (Historia calamitatum) Mircea Horia Simionescu
Breviarul (Historia calamitatum)
editie definitiva
prefata de Dan Culcer

ISBN 978-973-50-1794-1
pret in librarii: 27 RON

“…Suntem departe de-a avea in fata un roman! Abelard, amatorul de aventuri romantioase, ar fi fost multumit sa-si stie livrat titlul unei carti cu amoruri fericite/demente, cu aventuri galante/principiale, cu morti/supravietuitori. Dar, vorba poetului, n-a fost sa fie asa. Atacand energic literatura, autorul cartii n-a mers decat pana la jumatatea drumului sau epic, de unde, intorcand privirea, s-a simtit cuprins de nostalgie: titlul il chema inapoi. Viguros, hotarat sa nu fie slab ca o muiere si nici sever ca un tratat stiintific, si-a continuat drumul, aci avantandu-se inaripat, cu cantecul pe buze, spre cursele savante, doctorale, spre formularile reci si lapidare, aci zabovind metodic, cu sublerul in mana, ca sa studieze plasmuirile evanescente, parelnicele umbre ale! fanteziei, parfumurile suave si inefabilul cel in veci insetat de determinanti. (…) Fapt e ca, in cele din urma, calatorul a ajuns sa scrie o carte care, daca nu e nici tratat si nici roman, ceva tot trebuie sa fie din moment ce e alcatuita din cuvinte si, pusa sub ochii unui alfabet, ii produce individului, pe buze si in interior, un bazait usor si voluptuos…” (Mircea Horia Simionescu)
Toxicologia sau Dincolo de bine si dincoace de rau Mircea Horia Simionescu
Toxicologia sau Dincolo de bine si dincoace de rau
editie definitiva
prefata de Rodica Iulian

ISBN 978-973-50-1792-7
pret in librarii: 29 RON

“Te multumesti cu scrisul marunt, iti faci iluzii ca el poate surprinde o parte din ceea ce desenul ar retine mai bine, si adaugi alte note intre ramele paginii, indoit insa: niciodata nu ti-a reusit o descriere facuta la fata locului, in aer liber, e probabil o lege a scrisului sa nu reuseasca decat dupa ce s-au stins tipetele formelor si ale culorilor si s-au pravalit in ireal lumina prea cruda, cantecul viu al pasarelelor, aromele si soaptele peisajului. Si-apoi, hartia, inchipuita ca o mediterana fara margini, te-ndeamna sa tot navighezi, necuprinsul ei are loc si pentru cel mai neinsemnat detaliu, iti vine sa te-apuci de-o treaba nebuneasca: sa faci inventarul complet al tuturor vazutelor si nevazutelor, fabuloasa acumulare de chipuri si aparente, fiindca nu cred sa f! ie in lume scriitor care sa nu spere ca va reusi, intr-o zi, sa epuizeze, printr-o munca tenace, intregul mobilier al unei privelisti, catagrafiind pana si furnicile si frunzele, stelele din cer si stelele din iarba, universalul puls al sevelor in tulpini si multimea umbrelor ce insotesc de-aproape fiecare obiect.” (Mircea Horia Simionescu)

http://www.librariilehumanitas.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *