LifeStyle, Sanatate

„Minibacteriile” – o armă nouă şi eficientă împotriva cancerului

O problemă importantă în tratarea prin chimioterapie a diferitelor tipuri de cancere o constituie efectele secundare cauzate de medicamentele folosite, care de cele mai multe ori sunt toxice pentru organism. Un grup de cercetători australieni au publicat recent în revista Cancer Cell un studiu în care demonstrează că se pot folosi în mod eficient „minicelule” de origine bacteriană pentru direcţionarea medicamentelor către tumori, mărind eficienţa cu care acestea sunt eliminate şi evitând în acelaşi timp efectul toxic nedorit asupra celulelor sănătoase.

Cele mai multe tipuri de bacterii se înmulţesc prin diviziune celulară, proces prin care fiecare celulă mamă generează două celule fiică, acestea conţinând o copie identică a materialului genetic matern. Există însă cazuri speciale de bacterii mutante, deficiente în procesul de diviziune, care generează celule fiică fără ADN. Aceste celule fiică sunt cunoscute sub numele de minicelule şi, neavând ADN nu se pot multiplica. Prin urmare injectarea lor în orice organism nu poate duce la infectarea acestuia.

Recent, un grup de cercetători australieni au introdus medicamente folosite în chimioterapia cancerului în minicelule purificate din astfel de culturi bacteriene. Pentru că medicamentele testate nu au fost eliminate de celule, acestea au putut fi testate ca mijloc de transport către diferite tipuri de tumori canceroase. Metoda de direcţionare către celulele cancerose implică utilizarea de anticorpi specifici diferitelor tipuri de cancere, care pot fi ataşaţi de peretele celular al minicelulelor. În momentul în care celulele canceroase sunt recunoscute de anticorpi, membrana minicelulei bacteriene fuzionează cu cea a celulei canceroase eliminând medicamentul în interiorul celulei bolnave. Această procedură permite direcţionarea unor cantităţi reduse de medicamente direct la tumorile canceroase, eliminând astfel efectele toxice asupra celulelor normale. Procedeul a fost testat în culturi de celule canceroase, în tumori umane transplantate la şoareci, dar şi pe câini şi porci bolnavi de cancer.

Citeste articolul integral!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *