Sanatate

Meteodependenţa – un semnal de alarmă pentru organism

După cum ne-a spus dna Iuliana Tunaru, terapeut naturist, membru al Asociaţiei Naţionale pentru Terapii Complementare din România, omul este “străbătut” prin canalele sale energetice, numite şi meridiane, atât de energii care vin din pământ, cât şi din cosmos: “Omul nu este un «sistem închis», iar schimbările de climă, diferenţele de temperatură şi deviaţiile de presiune atmosferică pot influenţa energia care circulă prin corpul nostru şi ne pot modifica în bine sau în rău starea de sănătate”.

Dar energiile exterioare nu ne vor afecta decât în măsura în care echilibrul organismului nostru este şi el afectat. De aceea, meteodependenţa mai poate fi privită şi ca un semnal de alarmă, atenţionându-ne că ceva nu este în regulă în corpul nostru – acumulări de toxine, îngroşarea sângelui sau a limfei.

Factorii de risc care ne fac vulnerabili faţă de tulburările atmosferice sau climatice sunt, în mare măsură, stresul şi alimentaţia. Cât priveşte stresul, dna Tunaru spune că ne putem controla mental această stare, încât să nu avem de suferit: “În mod obişnuit, oamenii se află în diferite grade de încordare fizică sau psihică, în funcţie de natura preocupărilor pe care le au, de multe ori raportul dintre efort şi relaxare fiind nepotrivit. Prin încordare, energia din corp “fuge” spre muşchi, antrenând în “fuga” ei toxinele neeliminate, dezechilibrele endocrine, stârnind adevărate “furtuni” în corpul nostru. Astfel, energiile agresive exterioare, care nu depind de noi, găsesc ecou în propriul nostru dezechilibru, generând starea de disconfort, de rău. De aceea, căutaţi să găsiţi modalităţi de relaxare în funcţie de contextul în care vă aflaţi. Simpla conştientizare a acestor lucruri vă poate ajuta să vă controlaţi mental reacţiile, găsind instinctiv căi prin care să vă menajaţi”.

Dna Iuliana Tunaru este convinsă că fiecare anotimp îşi are şi propriile remedii pe care le oferă oamenilor prin bogăţia şi diversitatea de legume, fructe, seminţe: “Schimbările de anotimp vin şi cu sursele necesare de sănătate. Nu trebuie decât să conştientizăm şi să apreciem aceste surse, păstrându-ne şi prin alimentaţie aproape de natură”.

În funcţie de culoare, spune dna Tunaru, legumele şi fructele au o anumită eficacitate. Astfel, legumele albe (rădăcini de pătrunjel, ţelină, păstârnac) conţin cantităţi însemnate de magneziu, potasiu şi vitamine. Legumele şi fructele roşii conţin mult fier şi magneziu. Cele portocalii sunt bogate în betacaroten, iar cele verzi, bogate în clorofilă, calciu, magneziu şi fier aduc echilibrul necesar metabolismului nostru. Oţetul de mere, mierea, uleiul de peşte, vitamina C sunt doar câteva remedii pe care meteodependenţii le au la dispoziţie. Pentru cei cu stări de meteodependenţă severă, dna Tunaru oferă şi reţeta unui leac popular foarte eficient în astfel de cazuri: se pune într-o sticlă închisă la culoare o parte rădăcină de ghimbir (Zingiber officinale), uscată şi mărunţită, apoi se toarnă 4 părţi de ţuică. Se lasă 10 zile la macerat, apoi, fără a se filtra, se ia o linguriţă din acest leac, în puţină apă sau ceai, pe stomacul gol sau înainte de masă.

De ştiut că hainele din materiale sintetice sunt nepotrivite meteodependenţilor, pentru că acestea provoacă un câmp electrostatic nociv.

Sursa www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *