Sanatate

Mergeţi la dermatolog pe 15 mai! E gratuit!

Pentru al treilea an consecutiv, românii pot efectua un control dermatologic gratuit în data de 15 mai. Scopul acestuia este de a depista melanomul, cancerul de piele care ucide, dar care, descoperit din timp, poate fi învins. Programările se pot face până pe 15 mai, orele 11.00, la numărul de telefon 0800.800.610, gratuit şi apelabil doar în reţeaua fixă de telefonie. Atenţie, oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, iar riscul este şi mai mare în cazul persoanelor cu ten deschis, a celor care au numeroase aluniţe, care au antecedente în familie de tumori cutanate sau care au suferit arsuri solare grave şi repetate.
Societatea Română de Dermatologie organizează pe 15 mai Ziua Europeană  pentru Depistarea Melanomului. Acţiunea se află la cea de-a treia ediţie şi are ca scop atenţionarea publicului larg asupra efectelor nocive ale expunerii necontrolate la soare şi asupra pericolului cancerului de piele.În 27 de ţări, printre care şi ţara noastră, medicii dermatologi vor realiza concomitent controale gratuite pe 15 mai. Totodată, pacienţii vor primi şi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare, cu atât mai mult cu cât urmează sezonul estival. Consultaţiile se vor acorda în toate oraşele mari din ţară, numai pe bază de programare la numărul de telefon gratuit 0800.800.610, apelabil însă numai în reţeaua fixă de telefonie. Programările se pot face până pe 15 mai, orele 11.00.

Melanomul, nedepistat la timp, ucide

Melanomul este o tumoră care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celule pigmentare. Este cel mai periculos cancer de piele, fiind mai des întâlnit la bărbaţi decât la femei, iar în ultimii ani, numărul persoanelor cu melanom a crescut cu repeziciune. Persoanele cu risc ridicat de a dezvolta melanom sunt cele cu un număr mare de aluniţe pe corp, cele care au rude ce au dezvoltat un astfel de cancer, precum şi persoanele cu tenul deschis. Conferenţiar dr. George Sorin Ţiplică îi sfătuieşte pe cei care observă modificări ale culorii unei aluniţe, creşterea diametrului sau orice altă modificare să apeleze la un medic. Însă nu toate melanoamele arată urât, afirmă dr. Ţiplică. De aceea, medicii dermatologi recomandă controale regulate. Depistat la timp, acesta poate fi operat. Netratat însă, ucide. De asemenea, dr. Ţiplică avertizează că solarul ar trebui evitat, iar expunerea la soare să se facă doar cu creme cu factor de protecţie peste 15.

Sursa: Curentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *