Sanatate

Medicament revoluţionar împotriva cancerului

Cercetătorii britanici au declarat recent că se află pe punctul de a produce un medicament pe care îl consideră “Sfîntul Graal” al terapiilor împotriva cancerului, ucigînd doar celulele bolnave, informează news.sky.com.

Olaparib, acest nou medicament revoluţionar, ar putea să salveze viaţa multor persoane care, din cauza moştenirii genetice, prezintă mai mari probabilităţi să dezvolte cancer.

Tratamentele tradiţionale împotriva cancerului, precum chimioterapia, omoară atît celulele sănătoase, cît şi pe cele bolnave, avînd şi efecte secundare, precum pierderea părului, senzaţia de greaţă şi oboseală extremă.

În schimb, medicamentul Olaparib lasă intacte celulele sănătoase şi este extrem de eficient împotriva tumorilor. Acest medicament are, totodată, efecte secundare uşoare.

“Acesta este cu adevărat «Sfîntul Graal» în tratamentul împotriva cancerului, pentru că distruge în mod selectiv celulele canceroase ÅŸi le cruţă pe cele sănătoase”, a explicat Johann de Bono, de la Institute of Cancer Research (ICR) din Marea Britanie.

Julian Lewis, din Oxford, prezintă o deficienţă genetică, cunoscută sub numele de mutaţia BRCA, care a provocat şi decesul surorii sale, Ruth.

În urmă cu patru ani, Julian Lewis a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Testele medicale au relevat faptul că tipul de cancer de care suferea se răspîndise în oase, iar acest fapt însemna că Julian Lewis nu era un candidat potrivit pentru a fi operat şi nici pentru a face radioterapie. În momentul în care organismul său a dezvoltat rezistenţă la medicamentele tradiţionale, prognozele despre evoluţia pacientului erau sumbre.

În prezent, însă, Julian Lewis şi alte cîteva mii de pacienţi britanici suferind de mutaţiile BRCA1 sau BRCA2 pot să spere din nou, datorită acestui medicament nou.

Produs de ICR în colaborare cu The Royal Marsden Hospital şi AstraZeneca, medicamentul Olaparib se află încă în perioada de testare. Testele preliminarii i‑au entuziasmat pe oamenii de ştiinţă.

Julian este unul dintre primii pacienţi care au fost incluşi în programul de testare şi, după doi ani de tratament, tumorile canceroase s‑au micşorat.

Două treimi din totalul pacienţilor incluşi în programul de testare, suferind de mutaţiile genei BRCA, au răspuns pozitiv la acest medicament.

Mutaţiile genetice BRCA afectează sub unu la sută din populaţia Marii Britanii, însă consecinţele lor sînt devastatoare. Această genă mutantă distruge capacitatea celulelor organismului de a se repara singure.

În cazul bărbaţilor suferind de mutaţia BRCA, riscul de apariţie a cancerului la prostată s‑a dublat, de la 7 la sută la 15 la sută.

Pentru femei, situaţia este mult mai gravă. Riscul de apariţie a cancerului ovarian a crescut de la 2 la sută la 60 la sută, iar riscul de apariţie a cancerului mamar a crescut de la 10 la sută la 85 la sută.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *