Evenimente

Marele trofeu al Ohrid Choir Festival 2010 a venit in Romania

Duminica seara, corul SOUND al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti a primit Marele Trofeu al Concursului si Festivalului International Coral de la Ohrid – Macedonia, 2010. Punctajul final a adunat pentru reprezentanta Romaniei nu mai putin de 9.2 puncte din 10, puncte acordate de prestigiosi membri ai juriului din acest an: Z. Zaprov (Macedonia), V. Bobevski (Bulgaria) si S. Kuret (Slovenia).

Corul SOUND a fost secondat de Corul de Camera din Peci (Ungaria) si Corul Bel Canto din Lituania, ambele acumuland un punctaj final de 9 puncte (pentru premiul I); corul Männerstimmen Basel din Elvetia, Corul Consonanza din Polonia, Cantica Nova din Italia si Corul Vardar din Macedonia au acumulat diferite punctaje pentru premiul al II-lea. Premiul al III-lea a revenit mai multor formatii, intr-un sistem olimpic de acordare a premiilor, Romania obtinand si aici doua premii III prin Corul Vox Animi din Sighisoara si Corul Vox Humana din Sfantul Gheorghe.

In cadrul concursului au fost prezentate lucrari corale de inalta virtuozitate si valoare interpretativa:

“Suita Corala din Tara Oasului” de Dariu Pop
“Ave Maria” de Javier Busto
“Do tri momi” de Dragan Shuplevski
“Romanita si Junii Buni Colindatori” de Sabin Pautza
“Si alte Variatiuni pe Tema Chindiei” de Alexandru Pascanu

La sectiunea de muzica sacra, concertul s-a desfasurat in acustica deosebita a bisericii Sfanta Sofia, dand posibilitatea formatiei romanesti de a prezenta un program special de piese ortodoxe si bizantine:

“Podobie (Minune prea mare)” de Paul Constantinescu
“Tatal Nostru” de Dan Voiculescu
“Diptic” format din “Cantecul Crucii (Doamne Isuse Hristoase)” de Gheorghe Cucu si “Hristos Anesti” de Gavriil Musicescu
Corul SOUND a reusit performanta de a primi si premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese macedonene in cadrul aceluiasi concurs, cu o compozitie a lui Dragan Shuplevski – “Do tri momi”.

Mai multe detalii despre concurs si despre punctajele acumulate de formatiile participante, va rugam sa gasiti accesand linkul http://www.ohridchoirfestival.com/ocf-2010.html

Corul SOUND impreuna cu Profesor Dirijor Voicu Popescu multumeste pe aceasta cale INSTITUTULUI CULTURAL ROMAN care a inteles sa ne sprijine in acest demers cultural si a facut posibila participarea noastra in cadrul OHRID CHOIR FESTIVAL 2010 prin Programul Cantemir – Culture by Request, precum si Casei de Cultura a Studentilor care a sustinut substantial participarea corului la Festivalul International Coral de la Ohrid.

Corul SOUND a luat fiinta in anul 1994, ca formatie corala mixta a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, avand in componenta sa studenti si absolventi ai diverselor facultati bucurestene. Repertoriul este ales pentru a atrage un public cat mai larg si se structureaza pe lucrari din patrimoniul romanesc si international. SOUND-ul a adunat in palmaresul sau 14 deplasari in strainatate, insemnand participari la festivaluri, concursuri si turnee artistice sau umanitare. Concursurile internationale i-au adus trei medalii de aur, doua de argint, premii intai si premii ale publicului sau premiu pentru cel mai bun dirijor al festivalului. Anul acesta formatia a cantat la slujbele de la Catedrala Sf. Petru si Pantheon cu prilejul unui turneu la Roma-Vatican si Venetia.

Fundatia Culturala SOUND
Str. Tincani 10, bl. F13, sc. 2, ap. 40,
Bucuresti 6, ROMANIA
Tel: 0722 353 191
http://www.choralsound.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *