Sanatate

Lumina pe timpul nopţii creşte riscul de cancer

Expunerea la lumină pe timpul nopţii reprezintă factorul cel mai puternic de risc în cancerul la sîn, pe lîngă predispoziţia genetică, potrivit unui studiu al Universităţii din Haifa, informează The Jerusalem Post.

Deşi nu este uşor să te deplasezi pe întuneric, totuşi nu este indicat să foloseşti computerul şi să priveşti la televizor noaptea şi nici să lucrezi în tura de noapte. Trageţi draperiile cînd mergeţi la culcare, acoperiţi‑vă ochii cu o mască specială în cazul în care nu puteţi face întuneric în încăpere, evitaţi luminile noaptea şi optaţi pentru o lumină de intensitate mai mică în mediul în care lucraţi, după apusul soarelui, avertizează echipa de cercetători israelieni, care a publicat studiul pe această temă în revista Chronobiology International.

Femeile care locuiesc în cartiere cu iluminat public puternic pe timpul nopţii sînt mai predispuse să facă cancer la sîn decît cele care locuiesc în cartiere mai puţin iluminate, se arată în studiul condus de profesorul Avraham Haim, cronobiolog şi expert în biologia mediului şi evoluţionistă la Universitatea din Haifa.

Există, de asemenea, o serie de dovezi nepublicate deocamdată, potrivit cărora bărbaţii care îşi petrec timpul în încăperi iluminate puternic prezintă un risc ridicat de cancer la prostată, spre deosebire de cancerul la plămîni care se pare că nu are nicio legătură cu excesul de lumină, ci cu fumatul.

Grupul de cercetători israelieni a suprapus o serie de imagini prin satelit ale NASA cu informaţii geografice oferite de Biroul Naţional al Cancerului din Israel referitoare la cancerul de sîn. Ei au procesat chestionare distribuite unui număr de 100 de femei cu cancer la sîn şi 100 de femei sănătoase privind o gamă variată de factori socio‑economici, genetici, de mediu şi de altă natură şi expunerea lor la lumină pe timpul nopţii. Au constatat că rata femeilor cu cancer la sîn, care locuiesc în cartiere puternic iluminate, este mai mare cu 37 la sută decît cea a femeilor care locuiesc pe străduţe întunecate, şi este cu 27 de procente mai ridicată decît a acelora care locuiesc în cartiere cu un iluminat public mediu pe timp de noapte.

Profesorul Tamar Peretz, preÅŸedintele Institutului Oncologic Sharett din cadrul Centrului Medical al Universităţii Hadassah din Ierusalim, ÅŸi unul dintre experÅ£ii de seamă în cancerul de sîn din Israel, a declarat pentru Jerusalem Post că studiul este “foarte interesant ÅŸi ar putea explica unele dintre cauzele tumorilor la sîn”. Lumina pe timpul nopÅ£ii ar putea fi una din cauze, dar nu se ÅŸtie cît de importantă este această descoperire. “AÅŸ recomanda reducerea luminii pe timp de noapte, un lucru care nu poate face rău”, a spus el.

Constatările vin în sprijinul unor studii potrivit cărora cei care lucrează în schimburi de noapte, cum ar fi asistentele medicale, sînt expuÅŸi unui risc de cancer. Haim a mai spus că oamenii de ÅŸtiinţă sugerează că aici este implicat hormonul melatonină, produs de glanda pineală din creier, în timpul somnului ÅŸi pe întuneric. Melatonina este un antioxidant puternic care ajută la suprimarea ÅŸi minimalizarea manifestării unor gene ale cancerului. “Becul lui Thomas Edison a fost o invenÅ£ie măreaţă, care a schimbat lumea, dar ce face el pentru sănătate?”, s‑a întrebat Haim. Studii recente efectuate pe animale au demonstrat că lumina puternică pe timpul nopÅ£ii le poate fi fatală. Studii separate asupra femeilor oarbe au demonstrat că acestea sînt mai puÅ£in predispuse la cancer decît cele care văd. Cercetarea clinică asupra unor persoane care lucrează în schimbul de noapte a arătat acelaÅŸi risc mai mare de cancer.

OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunÅ£at în urmă cu doi luni că recunoaÅŸte faptul că lucrul în tura de noapte ar putea fi un “posibil carcinogen”, la fel de riscant ca ÅŸi expunerea la substanÅ£e toxice. Un studiu condus în urmă cu cîţiva ani în rîndul copiilor a descoperit că lumina pe timpul nopÅ£ii din camera lor creÅŸte riscul dezvoltării miopiei ÅŸi ar putea duce chiar la o întîrziere a dezvoltării sexuale a acestora.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *