LifeStyle

Lucrurile „banale” ne aduc fericirea

Se spune că lucrurile „mărunte” sunt cele care contează cu adevărat, pentru că ne fac viaţa mai frumoasă. Obiceiul de a savura cafeaua de dimineaţă împreună cu familia, pregătirea unui pacheţel sau rostirea unui „te iubesc” pentru persoana dragă îşi au rolul şi importanţa lor, deoarece acestea pornesc din suflet, nu sunt programate.

Trebuie să ne simţim importanţi pentru cei din jur! Comunicarea, atât verbală, cât şi non-verbală cu cei din jur este foarte importantă. Lucrurile simple ţin de stările sufleteşti, de emoţii, de sentimente şi de aceea un lucru simplu poate fi extrem de complicat, oferind foarte mult.

Bogăţiile materiale îşi pot pierde orice valoare atunci când celălalt este supărat că nu-i merg afacerile. Iar zâmbetul este cel care contează cel mai mult, deoarece adună în el mai multe stări.

„Dacă mai avem sau nu timp de aceste lucruri ţine de dorinţa fiecăruia de a fi fericit, de dorinţa fiecăruia de a se simţi bine cu el însuşi şi cu cei din jur. Trebuie să comunicăm cu ceilalţi. Important este să transmitem trăiri şi sentimente. Emoţiile, atât pozitive, cât şi negative, nu trebuie reprimate, ar trebui să existe un echilibru. Fiecare simte în felul său şi are sistemul său de referinţă”, precizează psihologul ieşean Gabriela Petcu.

Copilul are o singură dorinţă, jocul

Pentru copil, nu valoarea materială a unui obiect contează, ci valoarea ludică, deoarece acesta poate prefera să se joace cu un ghem de aţă, în detrimentul unei păpuşi Barbie. De aceea, părintele ar trebui să fie atent la ceea ce-i stârneşte interesul copilului, să nu-i impună anumite lucruri, ci să-i lase lui libertatea de a-şi alege jucăria.

Socializarea, centrul de interes al tânărului

Tinerii simt nevoia de socializare, de a-şi exprima sentimentele. De aceea, părinţii ar trebui să-şi încurajeze copiii să stabilească relaţii. De asemenea, aceştia ar trebui să le respecte tinerilor dorinţele, necesităţile. Cel mai important lucru este comunicarea, pentru a afla sentimentele tânărului, pentru a-l cunoaşte mai bine şi pentru a evita conflictele.

Nu există reţete de fericire!

În ceea ce-i priveşte pe adulţi, situaţia este mai complicată, deoarece aceştia privesc lucrurile într-o manieră diferită. În cazul acestora nu există reţete. Depinde de fiecare om în parte ceea ce îşi doreşte.„Fiecare avem universul nostru. Sunt oameni care se simt extraordinar într-o garsonieră şi oameni care nu se simt fericiţi într-o casă mai mare. Să luăm ceea ce este mai plăcut, mai frumos din viaţă. De multe ori, oamenii uită ceea ce au la îndemână, pentru că îşi doresc luna de pe cer. Să fim altfel, diverşi, să avem ce descoperi unul la celălalt – asta este important! Oamenii ar trebui să găsească părţile bune ale vieţii şi să descopere, să inventeze căi de a le elimina pe cele mai puţin bune. Dacă ştim să alegem ce e bun, frumos, dacă identificăm ceea ce ne face fericiţi, cu siguranţă viaţa noastră va fi mai plină de trăiri plăcute”, a conchis psihologul ieşean.

* * *

Pentru a afla ceea ce ne face cu adevărat fericiţi nu trebuie să căutăm prea departe. E suficient să ne cunoaştem pe noi înşine şi să ştim să apreciem ceea ce ne înconjoară! (Carmen Baraboi)

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *