LifeStyle, Sanatate

Lipsa cronica de somn creste riscul de deces

Lipsa cronicade somn reduce concentrarea intelectuala, dar contribuie si la aparitia maladiilor cardiace si la cresterea riscului de deces, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite, transmite AFP.
Studiul, la care au participat 39 de voluntari, a scos la ivealafaptul caun deficit de somn acumulat doar pe parcursul a cinci nopti poate contribui la cresterea nivelului de stres exercitat asupra inimii.
Cercetatorii de la facultatea de medicinadin cadrul Universitatii din Pennsylvania, au testat functiile cardiace ale subiectilor in douareprize, la inceputul studiului si dupazece ore de somn.
Specialistii au repetat aceste teste dupacinci nopti pe parcursul carora subiectii au dormit doar cate patru ore.
Electrocardiograma a demonstrat catoti voluntarii aveau pulsul marit si o mare variabilitate a batailor inimii dupacinci nopti in care nu au dormit suficient. Variabilitatea pulsului marcheazamodificarile efectuate de inimaca raspuns la stres si stimuli diversi. O variabilitate redusapoate indica existenta unor probleme cardiace sau a altor maladii. Aceastatulburare este asociatasi cu hipertensiunea arteriala.
“Dacarezultatele noastre sunt confirmate de studii clinice mai ample si de alte analize, acest lucru ar putea insemna calipsa de somn este asociatacu un risc mult mai ridicat de aparitie a bolilor cardiace si de producere a unui deces”, a indicat profesorul Siobhan Banks, principalul autor al acestui studiu.
Rezultatele se alaturaunor studii precedente care au demonstrat capersoanele care lucreazanoaptea sunt supuse unor riscuri mai mari de a dezvolta probleme cardiace pentru cadorm mai putin din cauza perturbarii ritmului biologic al somnului, numit ritm circadian.

www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *