Evenimente

Leonard Cohen – mic scandal pe malurile DâmboviÈ›ei

Concertul lui Leonard Cohen din data de 4 septembrie s-a mutat pe Stadionul Tineretului – Iolanda Balas Soter. Posesorii de bilete pot consulta incepand de maine site-urile de ticketing pentru a verifica configurarea locurilor. Initial, concertul era programat in Piata Constitutiei, dar la doar 500 de metri distanta si in aceeasi zi, Tuborg organizeaza un festival al berii cu acces liber, care face imposibila desfasurarea in conditii optime a spectacolului lui Cohen.

“Concertele lui Leonard Cohen se asculta cu mana pe buze pentru a pastra tacerea, cu ochii inchisi pentru a degusta atmosfera. Pur si simplu nu putem risca, in Piata Constitutiei, ca peste „Hallelujah” si „Dance me to the End of Love” sa se auda muzica unui intreg festival din parcul Izvor. Suntem profund dezamagiti ca Tuborg, pana acum unul din suporterii cunoscuti ai muzicii in Romania, a ales sa-si organizeze evenimentul in aceeasi zi, si atat de aproape de concertul lui Cohen, demonstrand o lipsa elementara de respect fata de mii de spectatori. Festivalul a fost anuntat pe 22 iulie, dupa aproape trei luni de la punerea in vanzare a biletelor pentru concertul lui Leonard Cohen (5 mai). Solutiile propuse de Tuborg si Emagic, producatorul festivalului, dupa saptamani de negocieri, si anume orientarea scenelor si a sistemelor de sonorizare in directii diferite sunt nerealiste. Discutiile purtate cu reprezentantii Primariei Capitalei in ceea ce priveste decalarea intervalelor orare ale celor doua concerte nu au dus, din pacate, la nici un rezultat. Nu stim daca aceasta situatie este rezultatul neglijentei sau nepasarii celor doua companii, dar din respect pentru muzica si pentru spectatori, am hotarat schimbarea locatia pentru a avea un concert in conditii optime” afirma Sorina Burlacu, Director General Events.

Rob Hallet, Presedintele AEG Live International, promoterul international al turneului lui Leonard Cohen: „Tacerea este un deziderat imposibil de atins la un festival al berii… chiar si fara concursul muzicii live, oamenii vin acolo sa se distreze si nu o fac niciodata in tacere. Nu am fi fost de acord ca Leonard Cohen sa vina la Bucuresti si, din acest motiv, sa nu poata sustine un spectacol exceptional, asa cum o face in orice alt colt al lumii”. AEG Live, unul dintre cele doi mari jucatori pe piata mondiala a promovarii de concerte, evenimente speciale si turnee activeaza in toate ramurile industriei live si productiei multi-media. Divizia de turnee AEG Live ii reprezinta, printre altii, pe Justin Timberlake, Christina Aguilera, Bon Jovi, Prince, Rod Stewart, The Eagles, Paul McCartney si Usher.

In toamna anului trecut, artistul canadian si-a serbat ziua de nastere in aplauzele a zece mii de fani romani, intr-un concert special, desfasurat cu casa inchisa. „Stim din mesajele fanilor ca o mare parte din ei vor vedea concertul pentru a doua oara. Ei stiu ca muzica lui Cohen, romantica, intunecata si poetica, chiar cu boxele date la maxim, nu poate coexista cu un eveniment la care «principiile fundamentale sunt reprezentate de show-urile live explozive, berea de calitate si atitudinea nonconformista». Ne pare rau ca berea bate de data asta poezia!”, mai spune Sorina Burlacu.

Ca urmare a declaratiei de presa din partea organizatorilor Tuborg Green Fest, Sorina Burlacu, Director General Events, revine cu precizari legate de mutarea concertului Leonard Cohen pe Stadionul Tineretului Iolanda Balas Soter.

Am luat aceasta decizie impreuna cu AEG Live, promoterul international al turneului lui Leonard Cohen. Consultantii AEG Live au la activ zeci de concerte ale lui Leonard Cohen in intreaga lume. Avem incredere in evaluarile lor, tinand cont de experienta pe care o au la activ in sonorizarea acestui tip de concert. Anul trecut, compania Paradigma s-a ocupat de furnizarea scenei, si nu de sonorizarea concertului lui Leonard Cohen, iar zgomotul unui festival nu este nici pe departe comparabil cu cel al tramvaiului 41 si al autobuzului 330.

Mike Scoble, Tour Manager Leonard Cohen: „Am mai avut situatii in care au cantat trupe la 500m distanta de noi si a trebuit sa asteptam sa termine ei ca sa incepem noi. De asemenea, reactiile publicului la un festival sunt greu de controlat”.

Nu este o decizie comoda. Relocarea implica multe eforturi si costuri suplimentare si nu este un moft. Nimeni nu-si permite mofturi de zeci de mii de euro. Consideram ca grija fata de spectatori primeaza si cel mai important lucru este sa le oferim celor prezenti adevarata experienta Cohen.

Indiferent de declaratiile tehnicienilor contractati de Tuborg si Emagic, riscurile exista. Un festival al berii, cu acces gratuit, este foarte greu de tinut sub control, atat din punct de vedere al zgomotului, cat si al publicului. Nici organizatorii Tuborg Green Fest, nici tehnicienii lor nu ne pot oferi garantia ca festivalul nu va interfera cu concertul lui Leonard Cohen. Tuborg si Emagic au ales data de 4 septembrie si locatia Parcului Izvor in deplina cunostiinta a faptului ca la 500 m distanta se desfasoara concertul lui Leonard Cohen. Un concert anuntat cu aproape trei luni inaintea festivalului Tuborg Green Fest, la care au cumparat bilete mii de spectatori.

Laura Coroianu, CEO Emagic: „Ne intristeaza faptul ca un alt organizator de concerte alege aceasta modalitate pentru a-si masca propriile probleme si a crea o imagine falsa in randul mass-media si al publicului. Noi am expus detaliile tehnice companiei Events si am discutat cu reprezentantii acesteia si cu Primaria Bucuresti toate aceste detalii, concluzia oficialitatilor locale fiind de asemenea ca cele doua spectacole pot coexista fara probleme. Pentru a nu intra intr-o polemica inutila, ca producatori ai Tuborg Green Fest si ca lideri de piata in domeniul organizarii de concerte, consideram ca cel mai bun raspuns la asemenea acuzatii nefondate este sa lasam specialistii sa vorbeasca. Domnul Cristian Singer, director Paradigma Group, firma care a asigurat productia tehnica a primului spectacol al lui Leonard Cohen in Romania, poate oferi celor interesati toate argumentele necesare.”

Cristian Singer, director Paradigma Group: „In cadrul show-ului sutinut anul trecut de artist in capitala (produs tot de compania Events), scena a fost amplasata la o distanta de aproximativ 50 de metri de una dintre cele mai circulate si aglomerate intersectii din Bucuresti, un punct nodal pentru transportul din capitala. Zgomotul generat intr-o asemenea intersectie este la un nivel de decibeli mult mai ridicat decat orice ipotetica reflexie a sunetului din locatia Tuborg Green Fest.Cele doua scene ar fi fost situate la o distanta de aproximativ 600 m una de cealalata, scena Tuborg Green Fest fiind plasata cu spatele catre cealalta scena, pentru a nu permite transmiterea niciunui semnal sonor catre Piata Constitutiei. Intre cele doua locatii exista un obstacol natural, baza cladirii Palatului Parlamentului si un deal impadurit de 18m, care blocheaza orice perspectiva directa intre cele doua locatii. Sistemul de sunet se adreseaza celui mai indepartat punct situat in finalitatea parcului, deci exista un ecou foarte mic din structura cladirilor din zona, cele mai multe dintre ele fiind situate la 300/400 m distanta de scena. Luand in considerare directia si orientarea vantului, numai vanturile foarte puternice pot intoarce si redirectiona sunetul dintr-o scena in cealalta, dar in acest caz niciunul dintre cele doua evenimente nu ar mai fi putut avea loc, pentru ca ar fi presupus conditiile meteo nefavorabile. Ca o concluzie, nu ar fi existat nicio sansa ca sunetul de pe cele doua scene sa interfereze. Ca parte din productia concertului de anul trecut al lui Leonard Cohen va pot asigura ca zgomotul adiacent asupra locatiei nu ar fi fost mai mare decat cel prezent anul trecut pe Stadionul de Rugby, stadion plasat langa o zona de trafic foarte zgomotoasa, cu tramvaie, autobuze si numeroase automobile trecand la distanta foarte mica de locatie”

Doron Zilberstein, Vice-Presedinte Marketing URBB: „Compania noastra a ales Emagic pentru organizarea Tuborg Green Fest, un festival de talie internationala, tocmai pentru profesionalismul pe care un lider in domeniu il poate garanta unui eveniment de amploare. La randul nostru, dorim sa asiguram participantii la festival ca vor fi luate toate masurile pentru confortul lor. Ne manifestam totodata regretul ca astfel de declaratii, atat din partea noastra, a organizatorilor si producatorilor Tuborg Green Fest, cat si din partea Events au fost necesare si provocate din cauza unor motive total nefondate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *