Sanatate

Legumele congelate, sursă de vitamine în sezonul rece

În sezonul rece, când, oricât de mult am căuta prin piaţă, nu găsim legumele pe care ni le-am dori, cea mai simplă soluţie pentru a rezolva problema aportului natural de vitamine este să apelăm la produsele congelate, care se găsesc într-o gamă variată pe rafturile supermarketurilor.

Consumul de legume este recomandat de toţi medicii, fie că este vorba de generalişti sau de specialişti în nutriţie. Numai că legumele trebuie alese cu atenţie, pregătite şi conservate ca la carte. Există perioade, ca de exemplu sezonul rece, când, deşi avem cele mai bune intenţii, nu găsim legume de calitate, ci doar surogate moi, necoapte sau, dimpotrivă, prea coapte. Soluţia în acest caz este să apelăm la raioanele cu produse congelate, unde găsim o gamă variată de fructe şi legume păstrate „la rece“. Deşi cei mai pretenţioşi dintre dumneavoastră ar putea considera că aceste produse sunt, de fapt, o păcăleală, adevărul este că, din punct de vedere al gustului şi conţinutului de vitamine şi minerale, legumele congelate sunt cel mai aproape de adevăr, prin urmare nu există motive serioase pentru care să renunţăm la ele.

Sursă de vitamine şi minerale

Producătorii de fructe şi legume congelate susţin că acestea conţin chiar mai multe vitamine decât cele proaspete. Care ar fi explicaţia pentru o asemenea afirmaţie? În mod normal, intervalul maxim de timp care trece de la momentul când legumele sunt culese până la momentul când sunt procesate este de cinci ore. Atunci când cumpărăm legume şi fructe de la piaţă, ele sunt, într-adevăr, proaspete, însă pierd cam jumătate din conţinutul de vitamine dacă nu sunt consumate în termen de 24 de ore de când sunt culese. Şi nu vă spune nimeni cât timp au petrecut pe taraba din piaţă. Pentru ca fructele şi legumele să ofere maximum de beneficii, ele trebuie consumate imediat după ce sunt culese, iar acest lucru este imposibil, dacă nu cumva sunteţi fericitul posesor al unei grădini de zarzavaturi sau al unei livezi de fructe. Iată, deci, de ce legumele congelate sunt mai bogate în vitamine decât fructele pe care le cumpărăm duminică din piaţă, dar le consumăm miercuri seară.

Alt motiv pentru care produsele congelate sunt mai avantajoase este faptul că se găsesc pe tot parcursul anului, aşa că puteţi găti oricând o ciorbă gustoasă de legume sau un ghiveci aromat, fără să fiţi nevoit să plătiţi cine ştie ce preţuri exorbitante pentru legumele importate.

Diferenţa între congelarea rapidă şi congelare

Congelarea rapidă este un procedeu industrial. Temperatura produsului scade foarte repede (în câteva minute), tocmai pentru a evita alterarea legumelor. Prin congelarea rapidă efectuată la scară largă, toate calităţile nutritive ale produsului sunt menţinute.

Pe de altă parte, congelarea (sau îngheţarea) este procedeul de conservare a alimentelor care se practică acasă. Scăderea temperaturii se produce relativ lent: trec aproximativ 24 de ore înainte ca alimentele să fie complet îngheţate. Formarea cristalelor mari de gheaţă afectează într-o oarecare măsură celulele vegetale, iar calităţile nutritive ale alimentelor pot fi alterate. Pentru a vă asigura că procesul de congelare se desfăşoară aşa cum trebuie, aveţi grijă să îngheţaţi legume care conţin cât mai puţină apă.

Economie de timp ÅŸi bani

Pentru a exemplifica această afirmaţie, vă spunem că, dacă achiziţionaţi un kilogram de ardei congelat, veţi folosi un kilogram, nu mai puţin, aşa cum se întâmplă în cazul ardeilor proaspeţi, care trebuie curăţaţi de cozi şi seminţe. Alt avantaj al legumelor congelate este acela că, dacă din kilogramul cumpărat aveţi nevoie doar de 200 de grame, folosiţi numai cantitatea de care aveţi nevoie, iar restul îl lăsaţi la congelator. În plus, preţul legumelor îngheţate nu variază la fel de mult ca acela al legumelor proaspete şi, aşa cum am mai spus, se găsesc tot anul.

Legumele congelate primesc o bilă albă şi atunci când vine vorba de economia de timp. Acestea sunt deja spălate, curăţate de coajă şi tăiate, prin urmare nu mai este nevoie să fie procesate suplimentar. Sunt gata pregătite, aşa că este suficient să le lăsaţi să se dezgheţe sau să le decongelaţi la cuptorul cu microunde, ori chiar să le adăugaţi, aşa cum sunt, în anumite mâncăruri.

Idei preconcepute

Multe persoane se feresc să cumpere şi să folosească legume congelate, motivând că, după părerea lor, în timpul procesării se folosesc anumiţi coloranţi, pentru a păstra culoarea vie a legumelor. Adevărul este că intensitatea culorii legumelor congelate se fixează în timpul procesului de spălare industrială, dinainte de congelarea rapidă. Prin urmare, culoarea verde a fasolei sau spanacului ori portocaliul intens al morcovilor nu se datorează coloranţilor: sunt doar efectul pigmenţilor naturali ai legumelor respective.

Alt motiv pentru care unele gospodine evită folosirea acestui tip de legume este acela că nu ştiu ce anume vor găsi în pungile respective. O asemenea idee este cât se poate de greşită, pentru că eticheta (sau informaţiile tipărite pe pungă) oferă toate detaliile de care aveţi nevoie. Şi cum legislaţia europeană în privinţa alimentelor este strictă, puteţi avea încredere că informaţiile nu sunt false.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *