LifeStyle

ISTORIA ARTEI, de Ernst GOMBRICH, in ianuarie 2008

Istoria Artei, exceptionala carte a lui Ernst Gombrich, se va lansa in ianuarie 2008. Din cauza unor probleme de transport, mult asteptata carte nu va putea fi prezenta la targul de carte Gaudeamus. Istoria Artei va fi disponibila in librarii incepand cu 10 ianuarie 2008.Istoria artei este editata intr-un tiraj limitat. Numai 3000 de exemplare in limba romana. Istoria artei a lui Ernst H. Gombrich este una dintre lucrarile despre arta cele mai celebre, cele mai populare si cele mai traduse dintre cele care au fost publicate vreodata.
De mai bine de o jumatate de secol, ea a ramas o introducere neegalata in domeniul artei. De la primele picturi rupestre la arta contemporana, ideile si curentele abordate de autor se inlantuie subtil in mod cronologic, folosind exemple cu origini geografice variate, imprumutate din pictura, sculptura si arhitectura. In lumea intreaga, cititori de toate varstele si din toate mediile au gasit in Gombrich un adevarata maestru, care imbina cunoasterea si intelepciunea cu un har unic de a comunica direct marea sa afectiune fata de operele pe care le descrie.

Aceasta Istorie a artei isi datoreaza popularitatea durabila stilului simplu si direct al autorului. Scopul ei, scrie Gombrich, este „de a aduce o anumita ordine, o anumita claritate in abundenta de nume proprii, de date, de stiluri care complica lucrarile mai specializate“.
Datorita intelegerii psihologice profunde a artelor vizuale, autorul ne face sa percepem istoria artei ca pe o „o inlantuire neintrerupta de traditii inca vibrante“ care „leaga arta timpului nostru de cea a perioadei piramidelor“.

Practica si eleganta, aceasta a saisprezecea editie are inca o data meritul de a face istoria artei accesibila celui mai mare numar de curiosi, neofiti sau amatori. Succesul tot mai mare al acestei lucrari clasice s-a confirmat permanent in randul noilor generatii, ea ramanand fara cea mai mica indoiala lucrarea de referinta prin excelenta pentru orice amator de arta.

PE SCURT, opinii despre lucrare:

Simpla si completa…
O reputatie care nu inseala…
Fiecare pagina are o ilustratie comentata…
Se citeste ca un roman…
Arta pentru toti…
Nu foloseste un limbaj savant…
Arta de a transmite placerea artei…
Ne educa privirea si modestia…
Indispensabila pentru cei care doresc sa stie ce este arta…
Ilustratiile insotesc intotdeauna textul…
Dupa ce citesti aceasta carte, ai impresia ca obiectele au devenit vii…
Textul farmeca prin eruditia si modestia autorului…
O carte unica, aproape o opera de arta in sine…
O carte care ar trebui citita si recitita…

Prof. Sir Ernst Gombrich s-a nascut la Viena in 1909 si a inceput sa lucreze la Institutul Warburg din Londra in 1936, unde a ocupat si postul de director; a fost profesor in istoria traditiei clasice la Universitatea din Londra, din 1959 pana la pensionarea sa, in 1976. A fost facut cavaler in 1972 si a primit Ordinul Meritului in 1988, iar printre multele premii si distinctii ce i s-au acordat peste tot in lume se numara Premiul Goethe (1994) si Medalia de Aur a Orasului Viena (1994). A decedat in noiembrie 2001. Printre lucrarile sale se numara: Art and Illusion: A Study in the Psychology of Pictorial Representantion (1960), The Sense of Order: A Study in the Psychology of Decorative Art (1979) si 11 volume de eseuri si recenzii, toate publicate de Phaidon Press.
La Pro Editura a fost editat in anul 2006 bestsellerul ISTORIA LUMII, vandut in peste 5.000 de exemplare

Datorita unei politici manageriale eficiente si a succesului inregistrat pe piata romaneasca de carte, PRO Editura si Tipografie si-a extins activitatea astfel incat numarul lucrarilor publicate a crescut an de an, formand astfel mai multe colectii precum : Universuri secrete, Scribun ad Notarium., Excelsior, Feng Shui, Remedii naturale, Practikus, Incursiune intr-un nou mod de viata, ZEN, Proza, Enciclopedii, Autoritati netulburate, Istorie si civilizatie, Element, Exclusiv feminin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *