Despre copii

Introducere in arta animatiei

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 24 februarie, la un atelier de introducere in istoria, stilurile, tehnicile, mijloacele creative si teoria animatiei ca forma de arta.

Animatia are capacitatea de a ne face sa plangem si sa radem, creeaza lumi dincolo de inchipuirea noastra, sfideaza legile fizicii si, in unele cazuri, ajuta la vinderea spanacului.
In afara de progresele animatiei, de autorii fundamentali si de cele mai importante opere ale genului, acest curs exploreaza ceea ce se intampla atunci cand istoria este supusa procesului de animatie si felul in care animatia a fost folosita in secolul XX ca sa intepreteze trecutul.
Cei trei purcelusi, unul dintre primele filme animante in care personajele aveau fiecare o personalitate distincta, era de fapt o fabula despre criza economica a anilor 30 din America.

Cei care astazi sunt revoltati de violenta scenelor si limbajului in filmele de animatie moderne vor fi incantati sa descopere ca, in anii 30, functiona foarte eficient un cod de cenzura morala. Codul Hays interzicea pe acea vreme personajelor de desen animat sa-si manifeste afectiunea reciproca prin mai mult decat o strangere de mana. Nici vorba, deci, ca Porky Pig sa-si sarute prietena in fata copiilor prezenti in cinematograf. Iar Betty Boo a fost chiar acuzata de cenzura vremii ca ar fi prea sexualizata pentru un personaj animat.

Cursul va acorda atentie atat esteticii imaginii animate, cat si abilitatii sale unice de a comunica emotie si idei. Finalmente, cele 5 sedinte vor explora instrumentele, tehnologia si tehnicile intrebuintate, de la plastilina la pixilatie, de la morfism la 3D. Vor debuta cu preistoria animatiei cu jucariile optice si proiectiile de tipul lanterna magica si vor continua, de-a lungul unui secol extrem de animat, pana in perioada contemporana. Vom vorbi, de exemplu, despre cum s-a impus casa de film Pixar cu un filmulet de 5 minute (Tin Toy, 1988) al lui John Lasseter, prima animatie in intregime desenata pe computer care a castigat un Oscar pentru cel mai bun scutrmetraj animat.

Participantii vor avea ocazia sa vada fragmente de animatie populare, revolutionare si experimentale apartinand unor epoci, tari si studiouri de film diferite.

Lector: Anca-Yvette Gradinariu
Data incepere: 24 Februarie; Ora curs: 19.00
Numar ateliere: 5, frecventa: saptamanal
Cost: 150 lei, cost studenti: 120 lei
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3
Inscrieri la contact@victoriei.ro

contact@victoriei.ro
sandra@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *