Stiri

Intel Labs – tehnologia viitorului

Justin Rattner, Intel Corporation Chief Technology Officer, a prezentat showcase-ul “Faţete ale viitorului” şi a prezentat mai mult de 20 de proiecte noi care vor transforma tehnologia. Rattner a anunţat, de asemenea, deschiderea celui de-al şaptelea centru Intel Science Technology Center (ISTC), care se va concentra pe social computing. Aceasta este prima colaborare a Intel cu domeniul universitar care se concentrează pe modul în care utilizatorii interacţionează cu tehnologia.

Intel Labs - Facets of future life (1)
Intel Labs – Facets of future life

Intel ISTC-Social a fost găzduit de Universitatea din California, Irvine, şi include parteneriate cu grupuri de cercetare ale Cornell, Georgia Tech, Indiana University şi NYU. Centrul va primi 15 milioane de dolari pentru dezvoltare, etapă care va finaliza proiectul pe 5 ani anunţat în ianuarie 2011, care presupunea o investiţie de 100 de milioane de dolari în programe ISTC. Asemenea celorlaltor şase centre ISTC, centrul dedicat social computing-ului va acoperi domenii precum cloud computing, computing embedded, visual computing şi computing securizat şi va întări relaţia dintre Intel şi mediul academic. ISTC doreşte ca oamenii de ştiinţă şi inginerii să creeze o nouă paradigmă pentru computing şi cercetare.
“Investirea permanentă în leadershipul Intel a condus la formarea unei comunităţi multidisciplinare de tineri studenţi cercetători din diverse domenii, reducând astfel decalajul dintre disciplinele tehnice şi cele sociale. Această abordare se poate vedea atât în tehnologiile prezentate de Intel Labs în acest an, cât şi în cele prezentate în anii trecuţi. Cercetările mai vechi ale Intel Labs au avut ca rezultat produse fizice care ne influenţează viaţa cotidiană”, a declarat Rattner.
ISTC–Social îşi va concentra cercetările pe explorarea tehnologiei informaţiei şi a digital media ca fenomene sociale şi culturale. Menţionate în cercurile academice ca “al treilea val” al social computing-ului, vieţile digitale şi sociale ale oamenilor vor deveni din ce în ce mai strâns legate în timp, oferind diverse oportunităţi. ISTC–Social urmăreşte să schimbe modul în care oamenii interacţionează şi caută mereu oportunităţi de progres.

Showcase-ul “Faţete ale viitorului”
Demonstraţiile de la Research at Intel au avut loc în patru zone interactive conectate printr-o zonă interdisciplinară “Centrul pentru o viaţă sustenabilă”, care explorează oraşul, casa şi biroul “smart” din viitor. Zonele sunt:
Viaţa mea: Tehnologii cu consum redus de energie şi controlate de gesturi pentru a transforma căminul. Include senzori în casă care permit oamenilor să îşi imagineze un loc sigur şi protejat în care cheile nu mai sunt necesare; update-uri la dressingul virtual “Magic Mirror”, care încorporează avatare umane 3D şi redau cu acurateţe corpul uman; tehnologii care le permit utilizatorilor să interacţioneze cu conţinutul media pe diferite suprafeţe, precum pereţii.
Maşina mea: Una dintre demonstraţiile de la Reaserch at Intel a fost cea a unui sistem de iluminat care le permite şoferilor să vadă mai bine prin ploaie. Cu ajutorul software-ului şi arhitecturii Intel® pentru imagini, iluminare şi computing, sistemul împiedică iluminarea picăturilor de ploaie.
Serviciul meu: Reuniunile, serviciile de tip cloud îmbunătăţite şi analiza vizuală transformă modul în care lucrăm. Demo-urile includ un “Smart Meeting Assistant”, care combină mai multe tehnologii pentru a crea o transcriere în timp real, subtitrare şi experienţă de traducere pentru întâlnirile de grup; trei demonstraţii pentru aplicaţiile cu stocare mare de date, folosind vizualizare de date şi algoritmi de optimizare pentru a identifica pattern-uri importante şi pentru a încuraja exploatarea, descoperirea de cunoştinţe.
Tech Essentials: Inovaţii care vor schimba device-urile şi site-urile viitorului, care vor fi portaluri către tehnologiile de mâine. Zona dispune de o gamă de tehnologii responsabilă cu computingul vizual ISTC şi cu dezvoltarea de tehnologii care să permită caractere virtuale scalabile şi de înaltă fidelitate; experienţe de browsing 3D construite cu ajutorul tehnologiei “River Trail”; tehnologii noi pentru a proteja datele utilizatorilor cu ajutorul recunoaşterii faciale; şi un server video inteligent care poate face streaming video către diferite dispozitive ale clienţilor în acelaşi timp şi care îl adaptează pentru categoria de device folosit.
Un stil de viaţa sustenabil: Tehnologii şi servicii care le vor oferi utilizatorilor, autorităţilor şi device-urilor abilitatea de a interacţiona într-un cadru sigur. Intel Labs a dezvoltat o varietate de noi senzori, agregatori software şi interfeţe, care atunci când sunt combinate răspund la aceste provocări. Este vorba despre tehnologii care controlează consumul de energie acasă, creează clădiri inteligente cu control localizat, dar şi senzori Intel care ajută în trafic, la păstrarea calităţii aerului şi a apei, dar şi infrastructura staţiei de încărcare electrică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *