AUTO

Inovatie Ford: autoturismul viitorului va fi biodegradabil

La fel ca şi bunicul său, Henry Ford, care la începutul secolului avea un as în mânecă (se numea modelul T), Bill Ford pare să ştie exact secretul pentru a relansa piaţa de automobile şi a o elibera în sfârşit de variaţiile preţului petrolului. Proprietarul celei de-a treia companii de autoturisme ca mărime din lume a declarat că are un plan care prevede construcţia de maşini ce vor „da peste cap” piaţa în secolul XXI.

ford
Proiectul poartă numele de Piquette şi se bazează pe construcţia de autoturisme cu materie primă reciclabilă şi biodegradabilă. O parte dintre aceste materiale vor fi construite folosind chiar şi plante de soia.

Noile modele sunt create pentru a nu polua atmosfera şi, potrivit lui Bill Ford, în 2010 vor fi prezente pe piaţă peste 250.000 de vehicule biodegradabile, a 12-a parte din numărul de autoturisme vândute anual de celebrul producător de automobile. Cum era de aşteptat, proiectele companiei Ford sunt grandioase. Producătorii sunt siguri că în 20 de ani, aceste autoturisme vor lua locul vehiculelor pe bază de benzină sau motorină, atât de dăunătoare pentru mediu.

Proiectul Piquette a ajuns deja într-un stadiu avansat. Anul trecut, compania a prezentat prototipul Reflex, un „concept car” alimentat de panouri solare, amplasate în partea superioară. Reflex este prevăzut cu un sistem de propulsie hibrid care utilizează putere diesel, electrică şi solară. Pe lângă motorul hibrid diesel-electric, Reflex are un interior flexibil modern, fără inserţii din lemn sau tapiserie din piele. Printre dotările de siguranţă superioare se numără centurile de siguranţă BeltMinder pentru pasagerii din spate, tehnologie care anunţă şoferul atunci când aceştia nu au centurile puse. Potrivit lui Bill Ford, „proiectul Piquette va fi pionierul ecologismului în mecanică şi va ajuta inovaţia să se instituţionalizeze” în lumea industrei auto. Ecologiştii sunt însă destul de sceptici şi nu cred în ambiţiile „ecologiste” ale marii companii auto. „Chiar construiesc aceste maşini ecologice?”, se întreabă Eben Burnham-Snyder, reprezentant al Consiliului de apărare naţională a resurselor naturale. „Este greu de crezut că ei vor să îşi restructureze complet fabricile şi să schimbe felul în care îşi construiesc autoturismele”, a adăugat ecologistul. În ceea ce-l priveşte, Bill Ford a anunţat deja că în cinci ani vor ajunge pe piaţă primele versiuni de autoturisme ecologice, precum Ford Five Hundred, Mercury Montego, Ford Edge şi Lincoln MKX. „Acest nou capitol din istoria noastră va rămâne în memoria tuturor pentru eforturile susţinute pentru inovaţie, la fel ca la începutul secolului XIX, cu modelul T, când am creat piaţa automobilistică globală”, a spus Ford.

www.monitorulsv.ro