Sanatate

Infrumusetarea de primavara

Starea generala de sanatate a organismului poate fi considerata cel mai mare aliat al frumusetii feminine. Pentru a fi mereu in forma si a-i cuceri pe cei din jur in primul rand prin tonusul nostru de invidiat, avem nevoie sa ne detoxifiem periodic. Una dintre cele mai indicate perioade pentru a initia o cura de detoxifiere este primavara.

Curele de detoxifiere complete imbina remediile aplicate extern cu cele interne. Numai prin combinarea acestora ne putem asigura ca organismul nostru este intr-adevar purificat si revigorat.

La capitolul remedii externe, accentul se pune pe ingrijirea pielii, cel mai vizibil afectata de frigul si uscaciunea iernii. Prin intermediul aplicatiilor cu miere sau cu ulei cald ii putem reda frumusetea si elasticitatea.

Aplicata simplu sau prin intermediul masajelor, local sau pe intreaga suprafata a corpului, mierea curata in profunzime pielea si o catifeleaza, avand in plus si efecte anticelulitice. Pentru a-si face efectul, ea trebuie lasata sa actioneze minimum 30-60 de minute, iar efectele ei pozitive cresc proportional cu durata.

De ajutor este si uleiul nerafinat, incalzit, combinat cu camfor si aplicat prin masare pe tot corpul. Dupa efectuarea unei riguroase toalete de dimineata, uleiul se lasa sa actioneze timp de minimum 15 minute, dupa care este inlaturat prin spalare cu pulbere de obligeana sau de cimbrisor, amestecata cu miere. Aceasta se foloseste pe post de sapun si se clateste cu apa calda (nu fierbinte). In afara efectelor de curatare, catifelare si tonifiere, uleiul cald actioneaza si asupra calitatii somnului, imbunatatind in acelasi timp simtul vederii. Este contraindicat totusi celor care au febra, indigestie sau care sufera de sinuzita cu depozite mucoase.

foto Hepta
La capitolul remedii interne putem vorbi atat de alimente care imbunatatesc imunitatea si starea de sanatate a intregului organism, cat si de remedii localizate. Cel mai simplu mod de a incepe cura este prin a savura gustul si a ne bucura de efectele diversilor nutrienti continuti, in principal, de legumele verzi. Leurda, papadia, grausorul de padure, urzicile tinere, stevia, salata verde si ridichile (inclusiv frunzele), precum si taratele de grau, consumate ca atare sau in salate, ciorbe sau piureuri de legume, sunt surse nepretuite de minerale si vitamine.

Aceste plante ne pot deveni veritabili aliati in lupta contra asteniei de primavara (mai ales grausorul si taratele de grau). La capitolul afectiunilor digestive ne putem baza pe taratele de grau (care combat constipatia si colitele), pe ridichile de luna (care ajuta la tratarea toxiinfectiilor alimentare si la refacere florei intestinale) si pe macris (care elimina indigestiile). Iar la capitolul afectiunilor hepatice si biliare ne sunt de cel mai mare folos stevia sau frunzele de ridichi (o cura de 14 zile cu sucul obtinut din 15 frunze de ridichi taiate, puse la mixer, amestecate cu un pahar de apa, mixate inca 2-3 minute, lasate sa se aseze alte 15 minute, apoi strecurate).

Pentru inlaturarea senzatiei de “organism incarcat” sunt recomandate stevia si taratele de grau (au efecte depurative si diuretice). Colesterolul ridicat se trateaza cel mai bine cu ajutorul leurdei sau al taratelor de grau: fie 1-3 linguri pe zi, luate simplu sau cu apa si miere, fie sub forma de bors. Pentru a combate anemia vom apela cu incredere la mancarea din frunze fierte de macris (asezonata cu marar), la taratele de grau si la frunzele de ridichi. Iar in lupta contra radicalilor liberi ne putem baza pe toate plantele deja enumerate, dar mai ales pe macris si pe salata verde, care au efectul antioxidant cel mai puternic.

Toate acestea sunt tonice generale, ajuta la echilibrarea organismului, la mentinerea siluetei, dar si la prevenirea diabetului, a bolilor reumatice, cardiovasculare si a cancerului. In plus, ele pot fi exploatate si ca remedii de frumusete. Astfel, compresele cu ceai de grausor sunt de ajutor in tratarea varicelor si flebitelor, iar taratele de grau amestecate cu un albus de ou batut spuma constituie un excelent gomaj pentru fata, daca sunt lasate sa actioneze timp de 15 minute.

Dublate de un strop de voie buna, o picatura de incredere si un colt de suflet deschis catre frumos, aceste remedii naturiste ne pot ajuta sa transferam usor renasterea din natura asupra noastra.

Andreea Peticaru
www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *