LifeStyle

ÃŽn incinta Cetăţii de Scaun – Suceava

În incinta Cetăţii de Scaun, Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava s-a deschis (cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Suceava, care a alocat suma de 50 milioane lei) o expoziţie cu figuri de ceară, o atracţie pentru publicul vizitator deja testată în anul precedent.

Dacă anul trecut exponatele aduse de la Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg (manechine care au capul ÅŸi mâinile din ceară naturală, la care doar „coafura” unui singur personaj necesită implantul a cca. 40 de mii de fire de păr, cu corpul realizat pe structură de lemn dintr-un amestec de ipsos ÅŸi răşini sintetice) au reconstituit, sub genericul „Tortura de-a lungul vremii”, scene de tortură medievală (metode practicate din ţările europene până în Japonia – Å¢ara Soarelui Răsare) cărora li s-au alăturat câteva personaje istorice (Ivan cel Groaznic, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler…), de data aceasta au fost aduse (din cele peste 1300 de figuri de ceară din muzeul petersburghez) 26 de exponate grupate (în cortul prevăzut cu instalaÅ£ie de climatizare pentru ca să nu se degradeze la căldură) pe trei secÅ£iuni: sportivi ÅŸi personaje de poveste, personaje politice marcante ale istoriei ÅŸi, de departe cea mai spectaculoasă scenă care reuneÅŸte 13 exponate, Cina cea de taină. Costurile de închiriere, transportul ÅŸi taxele aferente se ridică, aÅŸa cum a spus directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, la suma de 130 de milioane lei, expoziÅ£ia fiind deschisă până la data de 10 septembrie. Vizitatorii vor putea aÅŸadar să-i vadă în…ceară ÅŸi…fără oase (dar întru totul asemănători cu per
Cina cea de taină
sonajele reale), pe fotbaliştii David Beckham şi Ronaldo de la Real Madrid, tenismana campioană Ştefi Graff, campionul la Formula 1Michael Schumacher, supercampionul mondial la box categoria grea Mike Tyson, dar şi pe celebrul şi cuceritorul amant Giacomo Casanova, actorul Brad Pitt sau micuţul Harry Potter imaginat de scriitoarea J.K. Rowling. Personajele politice sunt (blândul în aparenţă dar sinistrul) Iosif Vissarionovici Stalin, Nichita Hruşciov (care i-a urmat la conducere ca prim secretar al Partidului Comunist din URSS între anii 1953-1964), Boris Elţin (preşedintele Rusiei între anii 1991-1999), Vladimir Putin (actualul om forte al Rusiei) şi Indira Gandhi (fostul premier indian între 1966-67 şi 1980-1984). Cum spuneam „Cina cea de taină” (care reconstituie viziunea lui Leonardo da Vinci) reuneşte la masă cei 12 apostoli în jurul lui Iisus. Cu siguranţă o expoziţie care se va bucura de interesul şi aprecierea publicului ca şi cea de anul trecut, care, numai într-o săptămână, a fost vizitată de cca. 1800 de persoane, din care 1052 de adulţi.

Tiberiu COSOVAN
coso@monitorulsv.ro
www.monitorulsv.ro