FILME

IIFF 2010 anunta filmele ramase in competitie

9 filme de lungmetraj, 17 documentare, 34 scurtmetraje fictiune, 12 filme de animatie, asa arata competitia oficiala de anul acesta a Festivalului International de Film de la Iasi, in timp ce 10 filme se intrec in competitia AltFel. Un moment special in cadrul IIFF 2010: sectiunea Retrospective dedicata regizorului Dinu Cocea si acordarea Premiului de excelenta pentru intreaga activitate.

Juriul pentru competitia de lungmetraj si pentru cea de animatie este format din Liviu Antonesei (scenarist si jurnalist), Teodor Corban (actor), Gabriel Andronache (scenarist), Stere Gulea (regizor si scenarist) si Vivi Dragan Vasile (producator, regizor). Juriul pentru competitia de documentare este format din Nichita Danilov (directorul Casei de Cultura a Minicipiului Iasi si redactor sef al revistei bilingve Kitej-grad), Marius Iacob (director, director de imagine, scenograf) si Vasile Arhire (directorul Studioului Teritorial Iasi al Televiziunii Romane), in timp ce William Azerma (fondatorul La Cittadella del Corto International Festival of Short Fiction), Jean Charles Mille (Fondatorul Premium Films) si Andrei Cretulescu (producator HBO Romania) desemneaza castigatorii la categoria scurtmetraj. Castigatorul competitiei AltFel este desemnat de catre public.

Documentarele au fost selectionate de catre Anca Gradinariu, Director Artistic IIFF 2010, si Cristian Marculescu, lungmetrajele de catre Anca Gradinariu, iar scurtmetrajele, filmele de animatie si filmele din competitia AltFel de catre Emanuel Lazarescu, Directorul Festivalului.
Pe langa filmele din competitii, prin intermediul Galei Filmului Romanesc, IIFF 2010 aduce in fata publicului din Iasi trei productii de anul acesta: Medalia de onoare, in regia lui Calin Netzer, Europolis, in regia lui Cornel Gheorghita, si Nunta in Basarabia, in regia lui Nap Toader.

In cadrul sectiunii Prefata, spectatorii se pot bucura preponderent de filme din Europa: Friendship!, r. Markus Goller, Germania 2010, Map of the Sounds of Tokyo, r. Isabel Coixet, Spania 2009, Away We Go, r. Sam Mendes, SUA 2009, Un Prophet, r. Jaques Audiard, Franta 2009, Looking for Eric, r. Ken Loach, Marea Britanie 2009 Defendor, r. Peter Stebbins, o co-productie Canada-SUA 2009, The Other Man, r. Richard Eyre, o co-productie SUA- Marea Britanie 2008 si Les Herbes Folles, r. Alain Resnais, Franta 2009.

Cei pasionati de filme de groaza au o zi speciala, Horror Day, in cadrul careia pot viziona: Rec 2, r. Jaume Balaguer si Paco Plaza, Spania 2009, Last House on the Left, r. Dennis Iliadis, SUA, anul 2009, Deliver us from Evil, r. Ole Bornedal, o co-productie Danemarca-Suedia 2009, si Thirst, r. Park Chan-wook, Coreea de Sud 2009.

In cadrul sectiunii Made in Romania, iesenii pot vedea: III Parale, r. Dan Codre, Romania 2010, Maria sa, Birlic!, r. Cristian Sbingu, Romania 2009, Timi, r. Cristi Iftime, Romania 2009, Capsuni in Aprilie, r. Cornel Mihalache, Romania 2008, Midas si Povestea fantomei, r. Jamil Hendi, Romania 2010, Despartire, r. Alexandra Botau, Romania 2010, Sputnik, r. Cristina Grosan, co-productie Romania-Ungaria 2010, Focala variabila, r. Andra Chiriac, Romania 2010, Ciobanila, r. Gheorghe Andrei, Romania 2010, Ochiul Papusii, r. Doru Dragoi si Bogdan Dragoi, Romania 2010, Eu si sora mea, r. Ozana Nicolau, Romania 2009, Pools, Germany, r. Emanuel Vasiliu, Romania 2010, Doina, r. Nikolas Grasso, co-productie Romania-Italia 2010, Sibiu 89, r. Octavian Repede, Romania 2010, si The Ok Guy, r. Radu Tiganus, Romania 2010.

Filmele pot fi vizionate in cadrul Cinematografelor din Mall Moldova si la Cinema Victoria. Pretul biletelor ramane acelasi: 3 lei pentru copii, studenti si pensionari (acestia din urma sunt rugati sa prezinte carnetul de student, respectiv talonul de pensie), 5 lei pentru restul iubitorilor de film.

Despre IIFF 2010
Cea de a doua editie a Festivalului International de Film de la Iasi – IIFF 2010 va avea loc in perioada 06 10 octombrie 2010. Un festival eclectic, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animatie sau scurtmetraj) reflecta entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competitia oficiala va aduce in prim-plan o selectie reprezentativa a curentelor recente din cinematografia internationala. Competitia oficiala are patru sectiuni lungmetraj fictiune, scurtmetraj fictiune, documentar si film de animatie. IIFF aduce si anul acesta un proiect AltFel, o competitie de filme experimentale si pentru cine-amatori. Castigatorul va primi distinctia publicului, Premiul CineFan.

PREFATA este o sectiune necompetitiva, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere si filme cu o istorie recenta proprie. Sectiunea RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internationale, iar FABRICAT IN va pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor in Romania si intr-o tara invitata. YOUNG TALENTS va aduce o selectie a unor tineri cineasti recunoscuti, care se afla inaintea debutului in lungmetraj si ale caror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din Romania si internationale.

Trei jurii internationale, formate din personalitati ale cinematografiei mondiale, vor decerna urmatoarele premii filmelor aflate in sectiunea “Competitie”: Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competitie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai buna animatie, Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenta, acordat unei personalitati a cinematografiei romanesti sau internationale.

Despre IIFF 2009
IIFF si-a dovedit importanta pentru cinema aducand o selectie de exceptie, de peste 180 de filme, dintre care majoritatea s-au gasit pe listele celor mai importanti critici.

Filme importante, precum The Hurt Locker, castigator a sase premii Oscar, printre altele, au avut prima si singura proiectie din Romania. Festivalul a avut premiere europene si o competitie de inalt nivel, filmele din competitia IIFF figurand si in competitia pentru Globurile de Aur, premiile BAFTA sau Oscar productii prezente si premiate la cele mai importante festivaluri internationale, de la Sundance, Tribeca, la Cannes, Berlin sau Venetia.

Personalitatile invitate in festival (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Oliver Paulus, Stjepan Hundic, Bogdan Dreyer, Paolo Inamorato, Anamaria Marinca, Hilda Peter, Giuliano Doman, Peter Strickland, Necati Somnez, Zachary Oberzan, Ingrid Veninger, Simon Reynolds, Luminita Gheorghiu) au afirmat oportunitatea acestui eveniment. Mai mult decat un simplu festival de film, IIFF aduce intreaga zona a Moldovei in centrul atentiei, o zona defavorizata din punct de vedere cultural daca ne raportam la valorile si personalitatile originare de aici.

Raluca Dinu
PR IIFF 2010
raluca@iasifilmfest.ro
http://www.iasifilmfest.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *