FILME

Huxley, Minunata lume noua – film cu Leo DiCaprio

Leonardo DiCaprio si regizorul Ridley Scott vor ecraniza romanul Minunata lume noua, de Aldous Huxley, considerat a fi unul dintre cele mai bune volume din literatura universala, conform studiourilor Universal. Leonardo DiCaprio va detine rolul principal. Studiourile Universal au apelat la serviciile lui Farhad Safinia, scenaristul filmului “Apocalypto”, pentru a scrie scenariul acestui proiect. Ridley Scott si-a facut public, in mai multe interviuri, interesul pentru celebrul roman publicat in 1931, ale carui drepturi de ecranizare sunt detinute de compania de productie a lui Leonardo DiCaprio – Appian Way.
Cu un scenarist deja desemnat si o serie de directori executivi care s-au intalnit frecvent in ultimele sase luni, acest proiect pare sa prinda aripi, desi mai multe persoane implicate considera ca el nu se va concretiza niciodata.
Foarte multe decizii vor depinde de scenariul acestui film. in plus, Ridley Scott nu are niciun proiect pe agenda de lucru, dupa finalizarea filmarilor la “Robin Hood”, pelicula aflata in post-productie. De cealalta parte, Leonardo DiCaprio va juca in “Inception”, noul film regizat de Christopher Nolan, avand, de asemenea, un loc liber dupa acest lungmetraj in agenda lui de lucru.
Romanul “Minunata lume noua” a stat la baza unor filme de televiziune, cel mai cunoscut fiind cel cu Leonard Nimoy si Peter Gallagher, difuzat de postul NBC in 1998, insa nu a fost niciodata adaptat pentru marele ecran.
Actiunea romanului lui Aldous Huxley se petrece intr-o lume ce pare perfecta – din secolul al XXVI-lea -, ce a atins armonia absoluta printr-un control strict al nasterilor, care au loc in laboratoare, si prin scoaterea familiei in afara legii. Lumea din aceasta societate este impartita in cinci caste, fiecare avand rolurile ei bine definite.
Personajele principale sunt Bernard, membru al unei caste inferioare, si Lenina, femeia de care este indragostit. Lenonardo DiCaprio va interpreta rolul lui Bernard, care va fi pus sub acuzatie, pentru comportament antisocial, de catre conducatorii acestei societati.
Romanele distopice s-au dovedit, de-a lungul timpului, destul de greu de transpus pe marile ecrane. “1984”, scris de George Orwell, a avut cateva ecranizari, inclusiv versiunea din 1956 realizata de studiourile Columbia, regizata de Michael Anderson, sau cea cu John Hurt in rolul principal, lansata 25 de ani mai tarziu.
Ridley Scott este considerat unul dintre putinii regizori din lume capabili sa reuseasca aceasta performanta. El a adaptat romanului “Do Android Dream of Electric Sheep”, de Philip K. Dick, si l-a transformat in filmul SF din 1982 “Vanatorul de recompense/ Blade Runner”. Desi acest film a generat opinii amestecate in randul criticilor de specialitate si nu a avut prea mare succes de casa, el a devenit, in cele din urma, un film cult clasic.
Ridley Scott si Leonardo DiCaprio au colaborat in 2008 la thrillerul “Un ghem de minciuni/ Body of Lies” si vor produce impreuna thrillerul “The Low Dweller”, prin intermediul casei independente de productie Relativity.
Regizorul britanic Ridley Scott a fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar – pentru filmele “Thelma si Louise” (1991), “Gladiatorul” (2000) si “Elicopter la pamant!” (2001) -, a castigat numeroase premii Globul de Aur, Emmy si BAFTA si este renumit pentru stilul sau cu un puternic impact vizual si pentru obsesia lui pentru detalii. Printre filmele de succes pe care le-a regizat se numara “Alien” (1979), “Vanatorul de recompense” (1982), “Regatul cerului” (2005), “Gangster american” (2007) si “Un ghem de minciuni” (2008).
Leonardo DiCaprio, devenit celebru cu rolul sau din “Titanic” (1997), s-a specializat in ultimul timp in biografii ale unor mari personalitati. Astfel, el a jucat rolul unui mare intreprinzator, cel al pionierului aviatiei Howard Hughes, in “Aviatorul”, care i-a adus, in 2005, a doua dintre cele trei nominalizari la premiile Oscar. De asemenea, el va juca in curand rolul celui de-al 26-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, Theodore Roosevelt. in plus, el ar putea produce un film despre scriitorul britanic Ian Fleming, celebrul creator al lui James Bond, care a avut o viata la fel de interesanta ca a personajului sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *