Sanatate

“Hormonul afecÅ£iunii” tratează simptomele cistitei

Cercetătorii propun o metodă revoluÅ£ionară pentru tratarea cistitei: un spray nazal cu oxitocină, supranumită ÅŸi “hormonul afectivităţii”.

Oamenii de ştiinţă susţin că inhalarea oxitocinei este o metodă suficient de eficientă pentru vindecarea cistitei interstiţiale, care înseamnă inflamarea cronică a vezicii urinare. Această soluţie a fost adoptată după ce, în urma unei serii de experimente, s‑a constatat că simptomele cistitei se ameliorează în mod semnificativ atunci cînd femeile afectate de această boală alăptează. Tratamentul cu oxitocină constă în controlarea simptomelor cistitei interstiţiale, boală care se manifestă prin dureri acute în zona pelviană, durere la contactul sexual şi urinare frecventă.

Oxitocina, un hormon produs de glanda hipofiză, este esenţială pentru naşterea propriu‑zisă şi pentru perioada imediat următoare. În timpul naşterii, nivelul de oxitocină creşte, stimulînd contracţiile uterului în timpul travaliului, iar apoi, după naştere, hormonul încurajează procesul de producţie a laptelui matern. În cadrul unui experiment efectuat la Universitatea din Alabama, 50 de femei ce prezentau simptome ale cistitei au urmat un tratament în timpul căruia le‑a fost administrat o singură doză dintr‑un spray nazal ce conţinea oxitocină. Nivelul durerii a fost evaluat la fiecare 6 ore şi din nou la 24 de ore după utilizarea sprayului nazal, constatîndu‑se o îmbunătăţire simţitoare a stării de sănătate a pacientelor.

În urma experimentului, s‑a concluzionat că oxitocina are efecte analgezice şi antiinflamatoare benefice pentru cistita interstiţială, care, nefiind provocată de o bacterie, nu poate fi tratată cu antibiotice. Sprayul pare fi o soluţie foarte bună pentru femeile care suferă de cistită, pentru că simptomele bolii se înrăutăţesc în timpul menstruaţiei şi pot fi accentuate de condiţiile de stres.

Sursa www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *