FILME

Hobbitul aduce în premieră tehnologia HFR la Grand Cinema Digiplex

Simultan cu premiera filmului “Hobbitul: O călătorie neaşteptată”, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City dotează una din sălile sale principale cu tehnologia HFR, ce va permite un nou mod de vizionare a filmelor, mai viu şi imersiv. Alegerea nu este întâmplătoare, “Hobbitul: O călătorie neaşteptată” fiind primul film din lume realizat și în versiune HFR. Filmele HFR (high-frame-rate) proiectează imaginile la o viteză dublă (48 de cadre pe secondă) sau mai mare faţă de ceea ce se vede în cinematografe la ora actuală. Astfel, spectatorii vor vedea o imagine mult mai clară, mai realistă, o fluiditate mai mare a obiectelor şi a personajelor.

O imagine mai luminoasă, mai vie. Filmul nu este, așa cum pare, o înregistrare fluidă, continuă, a realității ci dimpotrivă, este o înregistrare secvențială; o suită de poze, surprinse consecutiv. Imperfecțiunile ochiului uman transformă această suită de ipostaze statice într-o mișcare continuă. De aceea, calitatea mișcării depinde direct de numărul de poze surprinse. Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât mișcarea pare mai fluidă, lipsită de efectul de “blur” (neclaritate). Fenomenul se observă cel mai bine la mișcările rapide.

Peter Jackson, regizorul filmului The Hobbit, a vorbit într-un interviu de experienţa ce ţi-o oferă această tehnologie: ”Cred că HFR este nemaipomenit. Ca cineast, încerc să realizez filme care să-l absoarbă pe spectator cu totul. Vreau să-l ridic de pe scaun şi să-l arunc direct în aventură. Experienţa HFR 3D este diferită, se va simţi cu totul altfel faţă de filmele pe care le vedeai până acum. Trăim într-o eră în care cinema-urile concurează cu sistemele de home entertainment. Cred că este extrem de important ca regizorii să folosească tehnologiile curente pentru a îmbunătăţi spectaculozitatea, imersivitatea pe care o sală de cinema ar trebui să le ofere. Am realizat The Hobbit în HFR pentru că vroiam ca publicul să cunoască cât de impresionantă poate fi o experienţă la cinema.”

“The Hobbit, O călătorie neaşteptată” este o adaptare a romanului scris de J.R.R.Tolkien iar acţiunea este plasată înaintea evenimentelelor prezentate în trilogia “Stăpânul Inelelor”. Aventura urmăreşte călătoria lui Bilbo Baggins, care ia parte la o expediţie de proporţii epice, pentru a redobândi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor.

“Suntem nerăbdători să vedem impactul pe care acest nou mod de a trăi acțiunea unui film îl va avea asupra spectatorilor. Standardul HFR va fi o revelaţie în experimentarea unui film datorită clarității extraordinare a detaliilor şi preciziei şi acurateţii desăvârşite a acestora în momentele de mişcare. Niciodată nu aţi simţit o secvenţă de acţiune atât de realist”, a declarat John Younis, Entertainment Business Unit General Manger în cadrul Grand Cinema Digiplex.

În cazul filmului 3D stereoscopic, filmarea HFR mai aduce un câștig: fiecare dintre ochi primește mai multă informație și cu o frecvență mai mare. Astfel, spectacolul 3D va fi mai confortabil de privit, mai credibil și mai captivant.

Introducerea în România a tehnologiei HFR este doar cea mai recentă dintr-o serie de premiere pe care Grand Cinema Digiplex le-a oferit publicului de-a lungul timpului – printre acestea enumerându-se sunetul tridimensional IOSONO, sala cu scaune retractabile sau construirea celor mai mari două săli de cinema din Bucureşti (480 de locuri fiecare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *