LifeStyle

Hîrtia digitală vorbitoare

Hîrtia digitală care poate vorbi dacă este atinsă de utilizator şi a cărei tehnologie ar putea fi utilizată în multe domenii de activitate, printre care se numără publicitatea şi marketingul, a fost creată de o echipă de cercetători din Suedia.

Cercetătorii de la Mittuniversitetet au creat un panou interactiv de hîrtie care emite sunete înregistrate în momentul în care este atins de utilizator.

Prototipul a fost imprimat cu cerneluri conductoare, sensibile la presiune, şi difuzoare. Cheia invenţiei o constituie stratul exterior de hîrtie digitală imprimată cu cerneluri conductoare care, dacă sînt supuse unei presiuni, transmit informaţia la un microcomputer care conţine fişiere audio înregistrate. Sunetul este emis apoi prin difuzoare formate din mai multe straturi de cerneluri conductoare şi aşezate pe panou.

Mikael Gulliksson, coordonatorul proiectului, a declarat: “Cînd te apropii de panou ÅŸi pui mîna pe o carte poÅŸtală imprimată cu poza unei plaje, poÅ£i auzi o scurtă descriere a acelui loc”.

Cercetătorii sînt de părere că această tehnologie poate fi utilizată de firmele de publicitate ÅŸi, în viitor, la fabricarea ambalajelor pentru diverse produse, precum Å£igările. “ÃŽn prezent, aceste panouri sînt foarte scumpe, dar cercetătorii încearcă să găsească modalităţi pentru reducerea costurilor”, a indicat Gulliksson, care a adăugat că tehnologia poate avea o gamă largă de aplicaÅ£ii.

www.evenimentul.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *