Sanatate

Hepatitele, fibroamele şi adenomul de prostată tratate cu proteine extrase din insecte

Cunoscutul cercetător, academician, doctor în biologie Mircea Ciuhrii, director al Centrului Ştiinţific Aplicativ «Insect-farm» din Bucureşti şi membru activ al Academiei de Ştiinţe din New York, a fost premiat în nenumărate rînduri pentru descoperirile sale din medicină şi farmacologie.

Premiile obţinute – aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva şi argint la Salonul Mondial de Invenţii din Pittsburgh (SUA) – sînt motive în plus să credem că preparatele sale, realizate pe baza unor proteine extrase din insecte, care au vindecat pînă acum mii de oameni, au o reală calitate terapeutică.

După zeci de ani de muncă în laborator ÅŸi cercetare clinică, academicianul Mircea Ciuhrii a încheiat cercetările, inclusiv testele genetice, la ÅŸase produse. Pe baza dosarelor de cercetare prezentate, AgenÅ£ia NaÅ£ională a Medicamentului a înregistrat aceste preparate. Cap de afiÅŸ este Hepatito-liz, destinat tratamentului infecÅ£iilor cu virusuri hepatice. “Testele clinice au arătat că eficienÅ£a produsului Hepatito-liz este de 65 la sută, procent care nu există încă la un alt medicament de acest gen pe plan mondial. Produsul este fabricat sub formă de capsule ÅŸi supozitoare, într-o formulă unică de tratament. Lucrăm la găsirea formulei de condiÅ£ionare a substanÅ£elor active extrase din insecte pentru injecÅ£ii ÅŸi perfuzii, ceea ce ar permite o trecere mai rapidă a substanÅ£ei active în sînge ÅŸi scurtarea unui ciclu de tratament la numai 30 de zile. Hepatito-liz este fabricat în România ÅŸi la ChiÅŸinău ÅŸi poate fi procurat din farmacii”, ne-a spus dl dr. Mircea Ciuhrii.

Secretul preparatului Hepatito-liz este un tip de interferon, de fapt o proteină, care ajunsă în sînge stopează multiplicarea virusului; ridică imunitatea celulei ÅŸi, în felul acesta, elimină virusul ca pe un corp străin: “Această proteină stopează procesul de ansamblare a acidului nucleic în nucleocapside, virusul rămîne cu structurile neansamblate, organismul nu-l recunoaÅŸte ÅŸi-l elimină. Tratamentul cu Hepatito-liz este indicat la toate tipurile de hepatită. Pentru fiecare virus avem un preparat diferit, pentru că ÅŸi virusurile au origini diferite”.

După cum ne-a spus dl Ciuhrii, la Salonul Mondial de InvenÅ£ii de la Pittsburgh, americanii au fost încîntaÅ£i de rezultatele tratamentului cu extracte din insecte pentru infecÅ£iile cu virusuri hepatice ÅŸi s-au arătat interesaÅ£i să semneze un contract de colaborare, pentru ca Hepatito-liz să ajungă ÅŸi pe piaÅ£a americană. Alte preparate pe care dl Ciuhrii le-a scos deja pe piaÅ£a farmaceutică sînt Imuno-max – un imunostimulator foarte eficient ÅŸi Adenomo-liz – destinat tratamentului adenomului de prostată. Testele clinice au dat produsului Adenomo-liz 75 de procente eficacitate, ceea ce se întîmplă foarte rar în medicină. “Supozitoarele Adenomo-liz absorb tumora care se formează pe glandă, pe prostată. ÃŽn acest moment, pe piaÅ£a farmaceutică mondială nu există un medicament eficient pentru tratarea adenomului de prostată. Era unul american, numit Prostamol, care a fost scos pentru că nu avea eficacitate. Mai pregătim un preparat pentru tratarea fibromului uterin, numit Fibromo-liz. Dosarul de cercetare necesar pentru înregistrare la AgenÅ£ia Medicamentului este pe ultima sută de metri ÅŸi rezultatele testelor sînt uimitoare”, ne-a spus dl Ciuhrii.

Insectele de la care se extrag aceste proteine active terapeutic atît de utile în medicina umană sînt niÅŸte specii din America de Sud, pe care dl. Ciuhrii le creÅŸte în condiÅ£ii speciale de laborator. Procesul tehnologic este patentat ÅŸi constituie un secret pe care dl Ciuhrii nu-l poate face public. Ceea ce ne-a putut spune este că, pentru a extrage aceste proteine, foloseÅŸte anumite specii de insecte, în anumite stadii de dezvoltare. “De exemplu, o proteină pe care o utilizez în elaborarea unui preparat există în forma de care am eu nevoie doar timp de cîteva ore în organismul insectei, apoi se transformă în alt tip de proteină, care nu-mi mai este folositoare. Nimeni nu a putut utiliza insectele în farmacologie tocmai din cauza tehnologiei de obÅ£inere a substanÅ£elor biologic active, care trebuie să fie foarte exactă ÅŸi rapidă. Eu am înÅ£eles-o numai după zeci de ani de cercetare ÅŸi muncă de laborator”, spune dl Ciuhrii.

Cît despre unele insecte care ar putea fi purtătoare de microbi, dl Ciuhrii spune că “în faza de pupă, insectele sînt absolut sterile, pentru că pupa este complet izolată de mediu ÅŸi în ea nu există nimic care să dăuneze omului”. El extrage substanÅ£ele de care am nevoie chiar în această fază, apoi le prelucrează la fel ca medicamentele de sinteză. Este vorba, spune dl Ciuhrii, de substanÅ£e sterile, atomizate ÅŸi introduse în capsule.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *